Over de organisatie
Provincie Zuid-Holland

Het verschil maken als middenbestuur in de grootste en dichtstbevolkte provincie: hiervoor staat de organisatie met zo’n 1.600 vakmensen. In een gebied dat ooit de economische motor van Nederland was, hapert de groei al meer dan een decennium. Met alle gevolgen voor de fysieke, economie en sociale kwaliteit. Om de ontwikkeling te hervatten is een ingrijpende transformatie onmisbaar. Doemografische trends, globalisering, nieuwe technologie klimaatverandering (delta) en bodemdaling vragen om het omschakelen van een fossiele economie naar ‘nieuwe economie’. Op regionaal niveau hebben partners zich hierop verenigd, partners in de publieke sector, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen.
De provincie Zuid-Holland kan hierin toegevoegde waarde leveren als we omschakelen naar een nieuwe houding. Wij noemen dat ‘opgavegericht werken’. Met structuren en systemen die het werken aan belangrijke maatschappelijke opgaven ondersteunen. Medewerkers, professionals, die de maatschappelijke opgaven als partner oppakken samen met mede-overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Integraal en vraaggericht werken: dat is de opgave. Meer doen, als de omgeving daar om vraagt, dan het sec volgens regels uitvoeren van de wettelijke taken. In deze provincie van waarde zetten we de professional centraal. We gebruiken kennis, netwerken, middelen en de bevoegdheden die we hebben. Steeds in slimme combinaties van onderwerpen, partners en kansen.
Voor de organisatie betekent dit een grote verandering. De opgave staat voorop en de organisatie is hieraan dienend. Het mandaat van de ambtenaar in plaats van de lijnhiërarchie. ‘Slanke sturing’ is het doel waarbij de professional zelf de regie houdt en zelf de afstemming zoekt. Via een aantal ‘tafels’ worden de grote opgaven gezamenlijk geprogrammeerd en worden de professionals met klussen/opgaven gematched op basis van competenties, in plaats van op afdelingen.
Deze beweging heeft ervoor gezorgd dat het aantal hiërarchische lagen flink is verminderd, regels en procedures zijn vereenvoudigd, de huisvesting wordt aan het nieuwe werken aangepast. De waarden van de provincie zijn: Passie en professionaliteit, aandacht en eigenaarschap, blijven leren.
Functie
Concerndirecteur
De concerndirecteur die we zoeken vormt samen met de provinciesecretaris en een of twee andere directeuren het directieteam (DT). Het DT hanteert geen directe lijnsturing meer. Voor iedere opgave ligt de primaire verantwoordelijkheid bij de behandelaar en de ambtelijke opdrachtgever. Strategische onderwerpen worden samen met de afdelingshoofden opgepakt in respectievelijk de Beleidstafel en de Bedrijfsvoeringstafel.
Het DT vervult een tweedelijns verantwoordelijkheid voor vraagstukken, die het systeem van de provincie raken. Binnen het DT wordt een portefeuilleverdeling gemaakt van de opgaven op systeemniveau.
De functie van concerndirecteur kent zowel een lijnverantwoordelijkheid als een portefeuille met projecten en concernopgaven. De inhoudelijke portefeuille is in overleg te bepalen. Daarnaast heeft de concerndirecteur die we nu zoeken lijnverantwoordelijkheid voor in ieder geval de afdelingen waar bedrijfsvoering centraal staat: Personeel & Organisatie, Financiële & Juridische Zaken en Informatisering & Automatisering.
- Lijnverantwoordelijkheid: Het is de bedoeling dat de afdelingshoofden zoveel mogelijk zelfstandig verantwoordelijkheid gaan dragen voor hun eigen afdeling. Voor de bedrijfsvoeringsafdelingen betekent dit dat zij zorgen voor onderlinge afstemming binnen de bedrijfsvoering en aansluiten op de ambities en behoeften op concernniveau. De concerndirecteur stimuleert en verbindt hierbij. Aandachtsgebieden voor de concerndirecteur in de komende tijd zijn:
- het scheppen van voorwaarden voor het management van de provincie, om invulling te geven aan hun verantwoordelijkheden.
- het stimuleren van afdelingshoofden het beste uit hun afdeling te halen.
De directiestructuur die we tot nu toe hadden (Directie Concernzaken) gaat verdwijnen om deze meer zelfstandige rol van afdelingshoofden mogelijk te maken. De nieuwe concerndirecteur krijgt de opdracht dit transitieproces te begeleiden.
- Concernopgaven: de inhoudelijke portefeuille van de concerndirecteur zal de komende periode in ieder geval gericht zijn op de doorontwikkeling van de toegevoegde waarde van bedrijfsvoering.
- Het vertalen van de organisatiekoers opgavegericht werken naar een moderne en professionele positionering en rolneming van bedrijfsvoering. Het ontwikkelde dienstverleningsconcept geeft hier richting aan.
- Het initiëren, ontwikkelen en stimuleren van interventies om de toegevoegde waarde van de bedrijfsvoeringsfunctie voor het concern te versterken.
- Het wederzijds afstemmen van beleid op het terrein van bedrijfsvoering en de primaire processen en opgaven.
- Het stimuleren van regelmatige evaluatie van de beleidsontwikkeling en -uitvoering, zowel extern gericht naar de effecten op de maatschappij als intern gericht naar de beleidsprocessen van de afdelingen.
Andere belangrijke opgaven voor de concerndirecteur zijn:
- Sturingsfilosofie voorleven.
- De concerndirecteur geeft het goede voorbeeld op het terrein van organisatiebrede uitgangspunten ten aanzien van de sturingsfilosofie en opgavegericht werken. Het eigen leiderschap op een verbeeldende en verbindende manier vormgeven is een randvoorwaarde.
- Afstemming en inhoudelijke sparring.
- De concerndirecteur is lid van de beleidstafel en de bedrijfsvoeringstafel en sparringpartner voor de provinciesecretaris en het overige management.
- De samenwerking van de provincie verstevigen en verbindend netwerken.
- De organisatiekoers betekent vanuit netwerken samenwerking zoeken en gezamenlijke leerprocessen vormgeven met de organisaties van de bestuurlijke partners. Dat vraagt maatwerk in de manier waarop deze partners tegemoet getreden worden. De concerndirecteur versterkt op basis van inhoudelijke opgaven deze samenwerking en weet deze effectief om te zetten naar gezamenlijke resultaten.
Profiel
Met in ieder geval bedrijfsvoering in de portefeuille Sensitieve, vertrouwenwekkende persoonlijkheid met gezag en vernieuwingskracht en een verbindende netwerker
- Academisch denkniveau.
- (Eind)verantwoordelijke managementervaring opgedaan in een politiek bestuurlijke omgeving, waarin een vergelijkbare dynamiek speelt.
- Een belangrijke pré: Heeft een vergelijkbare ontwikkeling naar opgavegericht werken (helpen) realiseren.
- Sensitieve, vertrouwenwekkende persoonlijkheid met gezag en vernieuwingskracht.
- Een verbindende netwerker.
- Managementstijl gericht op samenwerking binnen de eigen organisatie, en in de keten.
- Delegerende en faciliterende leider die makkelijk schakelt tussen inhoud en context.
- Een leider die professionals serieus neemt en respecteert, maar ook geestelijk uitdaagt en voldoende ruimte geeft om de eigen expertise maximaal te benutten.
- Stevige kennis en ervaring vereist met verandermanagement en dan bij voorkeur met een persoonlijke aanpak/stijl gericht op ontwikkelen/leren, ruimte geven, inspireren en stimuleren.
- Iemand die richting en sturing kan geven aan een lerende organisatie en van lerende organisatie kan switchen naar bestuurlijke werkelijkheid.
- Richting kunnen geven aan een bedrijfsvoering die in een omschakeling zit naar vraag gestuurde ketens; richting geven dan zowel naar de concernmanagers bedrijfsvoering als naar de beleidsafdelingen en het bestuur.
- Bestuurlijke sensitiviteit en organisatiesensitiviteit zijn essentieel.
- Kennis en ervaring met portfolio’s en het management daarvan (MoP).
- Ervaring in het verder ontwikkelen en professionaliseren van de bedrijfsvoeringsfunctie en het implementeren van het dienstverleningsconcept.
- Ervaring met programmatisch werken.
- Belangstelling voor de provinciale inhoudelijke thema’s en het vermogen om ondersteuning en het primaire proces doelmatig te koppelen.
Bijbehorende kerncompetenties zijn: visie, gezag, bestuurlijke effectiviteit, netwerkvaardigheid en samenbindend leiderschap.
Aanbod
Een prachtige werkomgeving met een uitdagende opdracht; het salaris is conform (s17) met een uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.
Procedure
De gesprekken bij K+V staan gepland vanaf week 23. De cv-presentatie bij de opdrachtgever is eind week 25. De procedure wordt afgerond voor 8 juli.
Geïnteresseerd
Helaas, u kunt niet meer reageren.