Algemeen Directeur Sport – Nederlandse Golf Federatie (NGF)

Samenwerkend en inspirerend leider
Let op: De wervingstermijn voor deze vacature is verstreken! Reageren is niet meer mogelijk.
Klik hier voor ons actuele vacature-overzicht

Over de organisatie

Nederlandse Golf Federatie (NGF)

Golf is een prachtige sport, een combinatie van mentale en lichamelijke inspanning, waarbij je creatief moet zijn. Je bent altijd buiten, het is altijd anders en je kunt het altijd samen doen. Je leven lang. Er zijn ruim 437.000 golfers actief in Nederland die lid zijn bij de 270 golfverenigingen. Golfers, verenigingen, commerciële banen en evenementpartners zoals de Ladies European Tour zijn de partijen waar de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) mee samenwerkt. Belangrijke stakeholders van de NGF zijn : PGA, NVG, NGA en VVGM.
De NGF is in 1914 opgericht en kent een prachtige historie. De NGF wil de golfsport in de breedste zin van het woord ontwikkelen en meer spelbeleving en spelplezier stimuleren bij elke golfspeler, ongeacht niveau en ambitie. De NGF ondersteunt alle stakeholders met de juiste kennis, materialen en technologie. De NGF is coördinerend, dan weer faciliterend en waar nodig leidend. De NGF respecteert ieders inbreng en zoekt naar synergie en waardevolle samenwerking en streeft naar een gezonde golfsport op de lange termijn. Hiervoor is een geïntegreerde visie en strategie vormgegeven.

Voor deze ambitieuze sportbond zoeken wij een algemeen directeur sport. Iemand met passie voor sport, sportinnovatie en evenementen die het topgolf en de golfsport verder ontwikkelt met een gemotiveerd en deskundig team en nauw samenwerkt in een twee hoofdig directieteam.

Functie

Algemeen Directeur Sport

Samen met je collega algemeen directeur bedrijfsvoering ben je verantwoordelijk voor de werkorganisatie van de NGF. Deze is enorm gegroeid de afgelopen jaren en inmiddels werken hier rond de 60 professionals. De Algemene Vergadering is het hoogste orgaan van de NGF. De NGF maakt vele veranderingen door en werkt met veel mensen aan de verdere groei en professionalisering van de sport. Van goed naar goud!

Als algemeen directeur sport ben je gericht op het sport gedeelte van de NGF. Je bent verantwoordelijk voor topgolf, competitie, wedstrijden, sportparticipatie, handicap & regels, duurzaam beheer en evenementen. Je geeft leiding aan een aantal teammanagers, het gehele team bestaat uit ongeveer 26 fte.

De NGF werkt vanuit een geïntegreerde visie met meerjarig strategisch plan, jaarplannen en doelstellingen. De lange termijn is essentieel en de golfwereld werkt aan een imagoverandering, wil graag verjongen, meer vrouwelijke golfers en een goede balans en samenspel tussen breedte- en topsport. Voor topgolf moet stevig gewerkt worden aan visie en beleid. Daarnaast zijn er diverse uitdagingen als de participatie van jeugd, op het gebied van duurzaamheid en ligt er een stevige ambitie met de organisatie van de Solheim Cup in 2026. De verschillende afdelingen moeten verder professionaliseren en de taken en verantwoordelijkheden op elkaar af stemmen. Golf is een wereld waarin men elkaar snel weet te vinden en waar individuele belangen en het collectief soms ogenschijnlijk niet in balans zijn. Vanuit een gedeelde visie en met respect voor ieders rol toekomstgericht werken is essentieel.

De algemeen directeur sport is samen met de algemeen directeur bedrijfsvoering het boegbeeld van de organisatie en samen verantwoordelijk voor het realiseren van de strategie. Het betreft een brede en dynamische functie waarin continu geschakeld moet worden tussen diverse rollen, vraagstukken, belangen en stakeholders. Daarnaast ben je als algemeen directeur sport verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het (meer)jarenplan voor de betreffende afdelingen, inclusief begroting. Je legt verantwoording af met je collega directeur aan het bestuur.

De opgave voor de algemeen directeur sport bestaat uit een aantal componenten:

  • Collegiaal besturen van de NGF in een tweehoofdige directie, samen werken aan een gezonde golfsport op de lange termijn.
  • Coachend leidinggeven aan de teams topsport, sportparticipatie, handicap & regels, competitie, wedstrijden, evenementen en duurzaam beheer. Hierbij ben je verantwoordelijk voor een heldere visie, meerjaren strategie en excellente operationalisering en realisatie van de jaarplannen.
  • Maximale benutting (aanloop, het evenement en de legacy) voor de golfsport van het grootste internationale vrouwentoernooi in de golfwereld, de Solheim Cup die voor het eerst georganiseerd wordt door de NGF en in 2026 in Nederland wordt gehouden.
  • Samenwerking en verbinding realiseren binnen en buiten de golfwereld.
Sportaffiniteit Mensenmens Netwerker Toegankelijk Samenwerker Rolvastheid Lef Snelheid Flexibel Humor Realiseren Politiekbestuurlijk Verantwoordelijk Inlevend vermogen Open Leider Visionair

Profiel

Wij zoeken een directeur (academisch werk- en denkniveau) die zowel intern als extern mensen, belangen en kansen weet te verbinden. Je luistert en stelt vragen en geeft dan je mening. Je werkt vanuit een visie en een plan aan een gezonde golfsport voor zowel de topsport als de breedtesport. Je plaatst zaken in het geheel. Je faciliteert en bent flexibel en gericht op de afgesproken koers. Je bent een inspirerend leider voor je medewerkers en een aansprekend boegbeeld voor de buitenwereld. En je werkt intensief samen binnen de directie en met het managementteam en rapporteert aan het bestuur.

Je hebt ervaring met (top) sport in een eindverantwoordelijke rol en evenementen. En je voelt je thuis in een verenigingsomgeving. Je herkent de (historische) patronen en processen met verschillende stakeholders en waardeert en respecteert ieders belangen. Vanuit intrinsieke motivatie wil je graag je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Je bent zichtbaar, zowel op de Olympische Spelen als op een Algemene Vergadering en netwerkbijeenkomsten. Je houdt van sport, van coaches, van sporters en verenigingen. Ook op een druilerige herfstdag bezoek je de training van de talenten en ben je zichtbaar en aanwezig. Je begrijpt, omarmt en verkoopt (top)sport en sportontwikkeling.

Je hebt bij voorkeur ervaring met organisaties in transitie, je kent het speelveld van het verenigingsleven en de sportdynamiek in Nederland voor zowel de topsport als de breedtesport. Je vult je taken en verantwoordelijkheden rolvast in en hebt een visie op innovatie en talentontwikkeling met draagvlak binnen de context van een bond.

Je bent betrouwbaar, integer en transparant. Je bent benaderbaar en inspireert medewerkers en sporters om het beste uit zichzelf te halen en gezamenlijk een topprestatie te leveren. Je geeft daarbij zelf het goede voorbeeld.

Aanbod

Een uitdagende en dynamische rol als algemeen directeur sport van een van de mooiste buitensporten van Nederland. Een werkplek in een inspirerende werkomgeving in DeWeerelt van Sport in Utrecht, de sporthub in Nederland. Een uitstekend individueel samengesteld pakket primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden gebaseerd op de CAO sport met een goede pensioenregeling, vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering en een leaseauto. We starten met een jaarcontract en bij enthousiasme van beide kanten kan dat worden omgezet naar een vaste aanstelling.

Procedure

Herken jij je in het profiel en proef je de uitdaging? Intern en extern? De begeleiding van de werving- en selectieprocedure is in handen van K+V. De procedure start met het insturen van je motivatie en cv. Je kunt reageren tot en met 7 maart aanstaande. Op basis hiervan kunnen we kennismaken en de rol en je geschiktheid verkennen. Ga je door in de procedure, dan zijn er gesprekken met de selectiecommissie en de adviescommissie. Deze zijn in Veenendaal op maandag 25 maart en in Utrecht op woensdag 27 maart. Het streven is de nieuwe algemeen directeur sport te laten starten in mei 2024.

Geïnteresseerd

Ben je geïnteresseerd in deze functie? We vragen je te reageren door bij “solliciteer direct” je cv en motivatie te uploaden. Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Roel Roelfzema, partner bij K+V (06-4387 3326). Roel begeleidt deze opdracht.

Aan kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd om online de Quinn managementrollen meting in te vullen. Een ontwikkelassessment kan onderdeel zijn van de procedure.

Het overleggen van een VOG maakt onderdeel uit van de aannameprocedure.

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.