Over de organisatie
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Stromenland
Elk kind een goede onderwijsplek. Een plek waar het kind dát onderwijs en díe zorg krijgt om zich goed te kunnen ontwikkelen. Daar heeft elk kind recht op. Soms heeft een kind iets extra’s of anders nodig om goed tot leren te kunnen komen en is hulp van een deskundige gewenst. Dan komt Samenwerkingsverband Stromenland in beeld. Samen met alle scholen in onze regio zijn er afspraken hoe ervoor wordt gezorgd dat elk kind een goede onderwijsplek krijgt. Liefst op een reguliere basisschool en dichtbij huis.
Bij het samenwerkingsverband horen alle schoolbesturen, alle reguliere en speciale basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs in de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Land van Cuijk, Druten, Heumen, Nijmegen, West Maas en Waal en Wijchen. Omdat het werkgebied groot is, is het regionaal verdeeld in regio’s. Met 157 scholen voor regulier en speciaal basisonderwijs en 20 besturen zorgen alle partners samen voor passend onderwijs voor elke leerling in het werkgebied.
De afgelopen jaren heeft het samenwerkingsverband grote stappen gemaakt. Er wordt bij alle betrokken schoolbesturen urgentie gevoeld tot het realiseren van de doelstellingen van passend onderwijs, meer specifiek inclusief onderwijs. De governance van de organisatie is op orde met een deelnemersraad, een ondersteuningsplanraad (OPR), een professionele bestuurder en een onafhankelijke Raad van Toezicht.
Functie
Bestuurder
In verband met het vertrek van de bestuurder zijn wij op zoek naar een inspirerende en aansprekende netwerker.
De bestuurder opereert in een complex en uitdagend netwerk. Het vereist uitstekende samenwerking, sensitiviteit, charme en diplomatie om in dit netwerk succesvol de doelen voor de kinderen en de scholen voor elkaar te krijgen. Inclusief onderwijs is meer dan onderwijs alleen. Het vergt overtuiging en grote betrokkenheid van alle scholen en dus hechte samenwerking met en tussen de scholen én hechte samenwerking met alle betrokken gemeenten en maatschappelijke instellingen. Als bestuurder kun jij die verbinding helpen maken en aanjagen.
De opdracht voor de komende tijd is:
Het ondersteuningsplan 2021-2025 loopt ten einde. Er is gekozen om het huidige plan aan te houden tot en met 2025. Van de nieuwe bestuurder wordt gevraagd om het nieuwe plan op te zetten en te realiseren. Samen met de schoolbesturen, verenigd in de deelnemersraad.
Je gaat daarnaast in ieder geval met de volgende zaken aan het werk:
- de verbinding tussen de schoolbesturen versterken.
- het partnerschap met gemeenten en jeugdhulp vormgeven;
- de coördinatoren aansturen;
De vertrekkende bestuurder was volop bezig om impulsen te geven aan het inhoudelijke gesprek en om kennis en energie te stoppen in ontwikkeling van en innovatie binnen het samenwerkingsverband. Dat zie je terug in een grote verbondenheid van alle partners in het samenwerkingsverband “wij zijn Stromenland”. Jij bent in staat om dat onverminderd door te zetten.
Profiel
INSPIRERENDE EN TOEGANKELIJKE BESTUURDER
Inspirerend als bestuurder van het samenwerkingsverband, maar ook als mens. Een voorbeeld van inclusief denken en handelen. Verantwoordelijk zijn en durven aanspreken in een samenwerking die oprecht door iedereen wordt gezien en beleefd als noodzakelijk voor elk kind in de regio. Dat gaat niet vanzelf en als bestuurder help je mee om de motor van het samenwerkingsverband blijvend te laten draaien. Daarmee ben je zichtbaar en stimulerend voor de ander. Pak jij je verantwoordelijkheid en laat je ook de ander haar verantwoordelijkheid nemen.
Jij snapt de ander en de uitdagingen van de ander. Je leeft je in en maakt op relatie en inhoud de verbinding. Je bent visiegedreven en draagt uit waar het echt om gaat. Dat doe je prettig, maar ook serieus en aansprekend. Je kunt het inclusieve praktisch maken en in de uitvoering echt het “goede” laten gebeuren.
Je begrijpt de cijfers en de data achter de doelen van het ondersteuningsplan. Kunt dat heel goed (laten) vertalen naar goede informatie voor alle spelers in het onderwijsveld en bent ook in staat dat duidelijk over te brengen en hier op te sturen.
Dit is een functie met veel invloed en veel mogelijkheden, maar dat kan uitsluitend in samenwerking met anderen. In verbinding met het netwerk, actief, stimulerend en realiserend. Je zult de ander moeten winnen, meekrijgen en hun talent zien. Je bent intermediair, kennisdeler en verbinder. Geeft duwtjes, schouderklopjes en kunt uitstekend timen om op het juiste moment te handelen. Zo ontstaat ruimte voor creatie en initiatieven waar de ander graag een bijdrage aan levert. Communicatief ben je transparant, eerlijk en gedisciplineerd.
Je hebt een academisch werk- en denkniveau en ervaring met veranderprocessen. Je kunt bogen op goede ervaring als leidinggevende en beschikt over een makkelijk financieel inzicht. In ieder geval is jouw passie voor kind en onderwijs duidelijk zichtbaar.
Aanbod
RUIMTE VOOR INSPIRATIE EN AMBITIE
Een uitdagende positie met grote impact: Een rol waarin je bijdraagt aan een veilige, inclusieve ontwikkelomgeving voor alle kinderen in de regio. Een inspirerende werkomgeving: Samenwerken met toegewijde onderwijs- en zorgprofessionals binnen en buiten de regio die constant in ontwikkeling is. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de Cao Bestuurders Funderend Onderwijs klasse D.
Procedure
ONTMOETEN
De begeleiding van de werving- en selectieprocedure is in handen van K+V. De procedure start met een eerste korte ontmoeting met verschillende professionals uit Stromenland. Is er een goede ontmoeting, dan gaan we verder met een diepgaand gesprek en een presentatie vanuit jouw ervaring. We noemen deze procedure dan ook Speed, Slow, Show.
Speeddates op vrijdag 17 januari in waarin je in drie korte gesprekken met kleine commissies kennismaakt met de diverse aandachtsgebieden van de functie en de organisatie vooral kennismaakt met jou als mens en bestuurder.
Slow op woensdag 22 januari in de ochtend waarin ruimte is voor meer aandacht en diepgang.
Show op vrijdag 24 januari in de middag waarin je laat zien en laat ervaren wie jij bent en hoe jij de leiding neemt met een casus uit jouw eigen praktijkervaring.
Na elke ronde maken we een keuze welke kandidaten verdergaan. Het streven is om de procedure voor 1 februari af te ronden. Heb je vragen over het proces dan staan we graag voor je klaar.
Geïnteresseerd
NIEUWSGIERIG?
Ben je een inspirerende en aansprekende bestuurder die samenwerken weet te versterken en een visie op inclusief onderwijs kan uitdragen? Dan vragen wij je zo snel mogelijk, maar graag uiterlijk 12 januari 2025, te reageren door je cv en motivatiebrief te uploaden. Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Johannes Arets (06- 1026 0480).
Aan kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd om online de Quinn-managementrollenmeting in te vullen.