Bestuurslid De Nijensteen

Bevlogen en strategisch ontwikkelaar
Let op: De wervingstermijn voor deze vacature is verstreken! Reageren is niet meer mogelijk.
Klik hier voor ons actuele vacature-overzicht

Over de organisatie

Stichting De Nijensteen

De Nijensteen is een zelfstandige stichting, onderdeel van een brede familiestichting (DOB). De Nijensteen is een landgoed (46 ha) met diverse functies en activiteiten. Het is de thuis- en uitvalsbasis van DOB met kantoor, vergader- en verblijflocatie, omvat landerijen met fruitteelt en veeteelt (deels biologisch), waar nauw samengewerkt wordt met pachters. Daarnaast ontwikkelt De Nijensteen eigen initiatieven.

De Nijensteen kent een driehoofdig bestuur, een programmaleider en een gastenteam dat bestaat uit 4 medewerkers. De Nijensteen wordt ondersteund door de CFO en bestuurssecretaris van DOB. De familiestichting ondersteunt sociaal- economische en ecologische doelen in binnen- en buitenland. De DOB-stichtingen hebben een ANBI- status.

Functie

Bestuurslid

De Nijensteen heeft de missie om broedplaats te zijn voor maatschappelijke initiatieven om daadwerkelijk betekenis en uitvoering te geven aan het in balans brengen van economie en ecologie in de IJsselvallei. De missie en visie zijn gebaseerd op de overtuiging dat de mens onderdeel is van de natuur en met haar samenwerkt in een systeem waarin economie en ecologie elkaar versterken. De Nijensteen biedt plek aan pioniers (boeren, burgers & buitenlui, denkers, doeners & makers) om met elkaar nieuwe vormen van landbouw- en voedselsysteem te verkennen die goed zijn voor boer, bodem, bord en burger. We werken samen met de natuur, laten ons leiden door de plek en het landschap en richten ons op volgende generaties. Dat doen we door te verbinden, verbeelden, zelf te pionieren, ervaringen te delen en laten beleven hoe het anders kan.

De Nijensteen heeft een programma opgesteld voor de periode 2023 – 2025 met de titel: “Goed land aan de IJssel: bouwen aan een ecosysteem van mensen, natuur en land om de landbouw- en voedseltransitie in de IJsselvallei te versnellen”. Het programma begint met het landgoed zelf en breidt verder uit in de IJsselvallei.

De organisatie van De Nijensteen, en specifiek de programmaleider, is verantwoordelijk voor de uitvoer van het programma Goed land aan de IJssel. Het bestuur houdt toezicht, helpt en denkt, zeker de eerste jaren, intensief mee over de richting, de strategie en de inhoud van de programmalijnen. Het is een rol waar je met je hart en verstand in stapt. Eerst het huis op orde om vervolgens aan de slag te gaan met de programmalijnen. Als bestuurslid sta je de programmaleider met raad en daad ter zijde. Samen ben je verantwoordelijk voor de duurzame ontwikkeling van De Nijensteen.

Als bestuurslid word je benoemd voor een periode van vier jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens vier jaar. Het bestuur vergadert maandelijks behalve in de zomerperiode. De verwachting is, inclusief deze vergaderingen, een tijdsbeslag ongeveer 4 uur per week.

Bevlogen Ondernemend Strategisch Analyse Verandering Realiseren Netwerk IJsselvallei Pionieren Samen bouwen Verbinden Enthousiast

Profiel

We zoeken een bevlogen bestuurslid dat samen met de twee huidige bestuursleden en de programmaleider een succes van De Nijensteen wil maken. Een geduldig mens, die voor de lange termijn gaat maar wel met een gevoel voor urgentie. Iemand die zin heeft om vanuit hart, hoofd en handen, mee te werken aan de missie en visie van een broedplaats voor de volgende generaties. We denken daarbij aan iemand die:

  • Kennis heeft van (biologische) landbouw, voedsel, bodem en landschap
  • Kennis/Ervaring heeft van gebiedsprocessen en -ontwikkeling
  • Kennis heeft van en visie op een bestuurlijke omgeving Overtuigingskracht heeft
  • Kan analyseren en een goed oordeelsvermogen heeft, Luistert, kijkt en vragen stelt
  • Nieuwsgierig en inventief is
  • Succesvolle ervaringen heeft met veranderingsprocessen
  • Succesvolle ervaringen heeft met het ontwikkelen van programma’s
  • Bij voorkeur de IJsselvallei kent.

Aanbod

Een onbezoldigde rol in een inspirerende omgeving met veel zorg en aandacht voor de mens en de natuur. Een rol met vrijheid en ruimte om de verandering van onderop te laten plaatsvinden. Een kans om te doen waar je van droomt. We staan open voor diversiteit qua achtergrond of leeftijd om de juiste mix aan mensen samen te stellen.

Procedure

De procedure wordt begeleid door K+V en we willen graag, uiterlijk eind april 2023, bestuursleden voordragen na een procedure waarin ontmoeten centraal staat. Graag ontvangen we je motivatie en cv. Vanuit K+V maken we kennis met je. Een aantal mensen nodigen we uit op De Nijensteen en aan verschillende tafels maak je kennis met de inhoud en de mensen op maandag 17 april. Zo kijken we samen of er een klik is en een mogelijke match, op basis van passie, kennis en kunde.

Geïnteresseerd

Ben je geïnteresseerd in deze rol? We vragen je snel te reageren door bij “solliciteer direct” je CV en motivatie te uploaden. We kunnen ons voorstellen dat je meer wilt weten. Bel met Frank Wolff (06-1595 4079) of Roel Roelfzema (06-4387 3326) over de stichting, de rol of de procedure. Frank en Roel begeleiden deze opdracht en helpen je graag.

Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd een online persoonlijk profielmeting te maken.

 

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.