Organiserend, realiserend en verbindend

Haarlem
Organisatie |

Schaakbond (KNSB)

Schaken, wie kent het niet? Een schitterend strategisch spel waar jong en oud veel plezier aan beleven. In Nederland is het schaken goed ontwikkeld met veel clubs, toernooien en Internationale Grootmeesters. Ook is schaken op de basisscholen goed vertegenwoordigd, waar vele kinderen ieder jaar het schaken aanleren.
Vanwege de sterk groeiende belangstelling voor schaken zijn wij daarom op zoek naar een Coördinator Opleidingen. Ben jij in staat onze opleidingen te coördineren en aan te passen aan de eisen van deze tijd, om daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van het schaken in Nederland? Heb je iets met schoolschaak en een veilig sportklimaat? Dan zijn wij op zoek naar jou!

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond is de overkoepelende sportbond voor het schaken en heeft meer dan 400 clubs en 16.000 leden. De KNSB zet zich in voor de aangesloten clubs, schakers, scholen en (top)sport op het gebied van accommodatie, opleiding, promotie van de sport en sportontwikkeling (breedtesport). Het bondsbureau, met 7 medewerkers, is gevestigd in Haarlem. Het is mogelijk dat het kantoor verhuist richting een meer centrale locatie in Nederland.

Functie | Coördinator opleidingen

Als coördinator opleidingen bij de schaakbond ben je primair gericht op de opleidingen. Daarnaast ben je actief met schoolschaak en Veilig Sport Klimaat.

Je bent verantwoordelijk voor het opleidingsaanbod voor trainers en scheidsrechters. Je zorgt voor voldoende gekwalificeerd kader voor de schaaksport. Trainers en scheidsrechters zijn nodig bij clubs, scholen en evenementen om op te leiden en te leiden. Als mensen eenmaal actief zijn, bied je vervolgopleidingen aan zodat ze lang en goed hun rol kunnen vervullen. Je werkt hierin met andere bonden en instanties samen. Je beheert een platform om met de community van trainers te communiceren.

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor opleidingen voor het programma schoolschaak, waar de ontwikkeling van een opleiding specifiek voor Schoolschaaktrainers prioriteit heeft en bouw je aan het netwerk van schoolschaaktrainers en laat je het groeien. Je werkt hierbij nauw samen met je collega’s. Schoolschaak richt zicht met name op het primair onderwijs.

Als derde taak werk je aan het programma Veilig Sport Klimaat dat een belangrijke bijdrage levert aan de gehele sport en uiteraard ook aan de schaaksport, zodat iedereen veilig en met veel plezier kan blijven schaken. Het betreft het incorporeren van het programma in de opleidingen en daarnaast zorg je voor het geven van voorlichting over een Veilig Sport Klimaat op schaakclubs en toernooien en alles wat daarbij komt kijken (zoals VOG voor trainers en arbiters, en het verankeren van dit onderwerp binnen de voorlichting en preventie). Hierin  werk je samen met NOC*NSF  of andere sportbonden, om van elkaar te leren en samen  te ontwikkelen.

Je rapporteert aan de directeur van de schaakbond,  werkt zelfstandig en tegelijkertijd nauw samen met het kleine team op het bureau en in een breder verband met collega’s uit de sport voor wat betreft opleidingen en Veilig Sport Klimaat.

Visie Initiatief Zelfstandig Realiseren Analyse Communiceren Service gericht Relaties-opbouwen Inventief Discipline

Profiel

Opleidingen

Je bent verantwoordelijk voor de instroom en het behoud van trainers en arbiters en helpt hen met inhoudelijke kennis en didactische kennis. Je werkt samen met kaderdocenten die je aanstelt voor het geven van opleidingen.  Je bouwt verder op wat in gang is gezet en zorgt voor vernieuwing in de opleidingen. Je bouwt het netwerk van trainers uit, zowel in aantallen als in activiteiten. Daarnaast organiseer je workshops (fysiek en/of online) voor en door trainers. Daarmee kunnen trainers elkaar helpen en inspireren. De schaakbond biedt een platform om verder te ontwikkelen.

Je bent ook verantwoordelijk voor de organisatie van scheidsrechtersopleidingen. Voldoende scheidsrechters zijn onontbeerlijk voor een goed verloop van wedstrijden, toernooien en competities; kortom voor een bloeiend schaakleven in Nederland. Ook bij de scheidsrechtersopleidingen zorg je ervoor dat een positief en veilig sportklimaat in het opleidingsprogramma komt. 

Schoolschaak

Via de trainersopleidingen en het netwerk van deze groep heb jij een belangrijke rol bij de realisatie van een belangrijke ambitie van de schaakbond: het stimuleren van schoolschaak (op school/naschools) in Nederland. Van oudsher gebeurt dit al op verschillende plekken, en de afgelopen jaren zijn goede stappen gezet. Maar we hebben er veel meer nodig. Trainers die didactisch goed onderlegd zijn, goed met kinderen kunnen omgaan en zorgen dat kinderen enthousiast zijn en goed worden begeleid, zijn daar essentieel voor.

Veilig Sportklimaat

Met verenigingen, andere sportbonden en NOC*NSF werken we er aan dat ieder individu zich veilig en geborgen voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Onder de noemer ‘Veilig Sportklimaat (VSK)’ willen we gewenst gedrag stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aanpakken. Trainers en arbiters spelen hier een belangrijke rol in en hierin werk je nauw samen met andere bonden. Je borgt VSK in de opleidingen, communicatie en voorlichting.

Je werkt grotendeels zelfstandig en werkt tegelijkertijd nauw samen met een aantal collega’s van de schaakbond. Het team is klein en elkaar helpen en ondersteunen is essentieel. Daarnaast zit er heel veel kennis en kunde bij de medewerkers op het bureau.

Wie zoeken we?

 • Afgeronde HBO-opleiding.
 • Kennis van en ervaring met het ontwikkelen van opleidingen.
 • Goede Nederlandse mondelinge en schriftelijke vaardigheden.
 • Resultaatgericht (meetbare doelen formuleren en nastreven).
 • Servicegericht (contacten onderhouden met omgeving).
 • Innoveren (actieve bijdrage aan up-to-date producten en diensten).
 • Plannen en organiseren (mijlpalen, meetmomenten).
 • Samenwerken (bevorderen effectievere samenwerking binnen team, actieve en stimulerende rol).
 • Initiatief nemen (actief zoeken naar verbetermogelijkheden en actie ondernemen).
 • Je hoeft geen (sterke) schaker te zijn, maar affiniteit met de schaaksport is een pre.
Aanbod
 • Een uitdagende functie met veel ruimte voor eigen initiatief.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar voor 32-38 uur per week (fulltime is 38 uur), schaal 9 CAO Sport.
 • 24 vakantiedagen.
 • De mogelijkheid om deels thuis te werken.
 • Een thuiswerkvergoeding.
 • Een team van enthousiaste en vakinhoudelijke collega’s.
 • Overige arbeidsvoorwaarden conform de CAO Sport.

Gelet op de samenstelling van het team gaat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uit naar een vrouw.

Procedure

K+V helpt de Schaakbond met de werving voor deze mooie rol, de selectie doet de Schaakbond zelf.

Voor vragen of extra informatie kun je bellen met K+V. Op 20 mei sluit de reactietermijn. Op dat moment bekijken K+V en de Schaakbond samen de binnengekomen reacties. Samen kiezen we een aantal mensen op basis van motivatie en CV. Deze mensen worden uitgenodigd door de Schaakbond om in Haarlem kennis te komen maken. In twee rondes, op donderdag 2 juni en donderdag 9 juni, leer je de Schaakbond kennen, de rol en de collegae en zij jou. De bedoeling is de procedure af te ronden voor eind juni.

Geïnteresseerd

Ben je geïnteresseerd in deze functie? We vragen je snel te reageren door bij “solliciteer direct” je CV en motivatie te uploaden.
Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Roel Roelfzema (06 43873326). Roel begeleidt de werving en eerste selectie. Bekijk ook de site van de bond goed, hier vind je bijvoorbeeld het meerjarenplan dat meer inzicht geeft.

Coördinator opleidingen
Vast
32-38 uur

SOLLICITEER DIRECT

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.