Over de organisatie
Expertisecentrum meubelindustrie en interieurbouw ECM
Het Expertisecentrum Meubelindustrie en Interieurbouw (ECM) is het expertisecentrum en opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) voor de branche van de meubelindustrie en interieurbouw. Als schakel tussen bedrijven en scholen, werkgevers, werknemers en studenten kijkt het ECM steeds naar de behoeftes in de branche en speelt daarop in. De werkgeversorganisatie (Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie) en de werknemersvertegenwoordigers (FNV Bouwen & Wonen en CNV) vormen samen het bestuur.
Het ECM heeft als kerntaken het ontwikkelen van leermiddelen en examens voor het meubelonderwijs in het MBO en voor de werkgevers in de branche. Daarnaast het adviseren en begeleiden van medewerkers en werkgevers bij persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van (branche)subsidies en instroombevordering van nieuwe studenten en medewerkers.
Naast de directeur werken er elf medewerkers bij ECM: onderwijskundigen/projectleiders, projectmedewerkers en bedrijfsadviseurs. De medewerkers hebben grote affiniteit met de interieurbouw en meubelindustrie en zijn enthousiast om een bijdrage te leveren aan het opleiden van studenten en het scholen van werknemers voor de bedrijven in de branche.
Functie
Directeur
De directeur is de spil in de organisatie en ook tussen de partners in het onderwijs, de bedrijven en het bestuur. Je bent verantwoordelijk voor het realiseren van de (strategische) doelstellingen van de organisatie, de interne organisatie en de financiën. Je hebt aandacht voor de medewerkers en zorgt ervoor dat zij zich in een veilige werkomgeving kunnen ontwikkelen. Je bevordert de samenwerking met CBM en andere partijen in het netwerk.
Als directeur ben je eindverantwoordelijk, rapporteer en leg je verantwoording af aan het bestuur.
Voor de komende periode staan er belangrijke onderwerpen op de agenda. Het gaat hierbij om:
- De ontwikkeling van een strategische aanpak voor de verdere samenwerking tussen de branchevereniging Koninklijke CBM en ECM; centraal te stellen en zo de kloof tussen onderwijs en innovaties in de branche te dichten;
- Op bestuurlijk niveau de samenwerking met MBO en ROC’s te versterken;
- Het opzetten van een opleidingsinfrastructuur samen met de onderwijsinstellingen voor kwalitatief hoogwaardige leermiddelen tegen een betaalbare prijs, waardoor sneller en beter aansluiting wordt gevonden tussen de inhoud van de leermiddelen, examens en de innovaties in het bedrijfsleven;
- Het optimaliseren en meer toekomstbestendig maken van de financiële huishouding waaronder de AO/IC;
- Het stellen van prioriteiten, de formatie hierop afstemmen en besluiten nemen;
- Het ontwikkelen en verder versterken van de medewerkers door hen te faciliteren en te coachen.
Profiel
Jouw passie voor de branche en het onderwijs is duidelijk zichtbaar. Met als einddoel beter onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt van de toekomst en een sterke verbinding met bedrijven en onderwijsinstellingen. Deze bevlogenheid breng je enthousiast over aan je omgeving. Dat maakt dat je vanzelfsprekend welkom bent in relevante netwerken en samenwerkingen. Daarbij ben je zichtbaar en weet je het verhaal en belang van de vakopleiding, scholing en instroombevordering duidelijk en goed over te brengen.
Je bent niet alleen zelf bevlogen maar ook op zoek naar de drijfveren en het talent van anderen. Je wilt weten wat er echt verteld wordt, snappen wat het betekent voor de ander en oplossingen aanreiken en toepassen. Hierdoor word je niet verrast en kun je met overtuiging overbrengen wat goed en nodig is om te doen. Doordat je sterk inhoudelijk op de hoogte bent van de ontwikkelingen kun je intern optreden als een faciliterend coachend leider die vakkundig meedenkt en vormgeeft. Je beschikt dus over het verbindende vermogen om mensen met elkaar te laten samenwerken.
Strategisch en besluitvaardig
Per definitie ben je op zoek naar verschillende perspectieven en wil je bijdragen aan de strategie. Je hebt een hoog abstractieniveau waardoor je in staat bent altijd breed te denken en het gezamenlijk doel te bewaken. Wat de organisatie en de branche nodig heeft wil je doorvertalen naar beleidskeuzes voor de toekomst. Hierdoor zie je waar processen en werkzaamheden elkaar raken en geoptimaliseerd kunnen worden. Informatie wordt gedeeld en opgevraagd zodat deze gebruikt kan worden bij het uitvoeren van beleid en werkzaamheden. Dit doe je samen met je collega’s. Je wakkert aan, geeft aanwijzingen en stimuleert eigenaarschap. Je geeft kop en staart aan zaken, hebt oog voor het proces en het tempo waardoor het voor de mensen die het uitvoeren ook haalbaar wordt.
Wat heb je in huis?
We zijn op zoek naar een sterke persoonlijkheid die zich niet snel uit het veld laat slaan en kritische vragen stelt. Iemand die proactief en ondernemend is, zelf verantwoordelijkheid draagt maar ook anderen hierop durft aan te spreken. Iemand die in staat is en het leuk vindt om de organisatie verder te professionaliseren, anderen hierin meekrijgt en enthousiasmeert. Daarnaast gedij je goed in een complex krachtenveld, bezit je de nodige sensitiviteit en ben je een goede netwerker (intern en extern).
Vanzelfsprekend breng je een goed passend werk- en denkniveau mee met uitstekende communicatie- en onderhandelingsvaardigheden, waardoor je ook een stevige sparringpartner bent voor het Bestuur.
Aanbod
ECM biedt
Een uitdagende, verantwoordelijke en afwisselende positie bij een organisatie met zeer betrokken medewerkers en een fantastisch portfolio, waarbij je leidinggevende ervaring goed tot zijn recht komt. De functie kent veel verantwoordelijkheden, biedt ruimte voor veel eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling.
De CAO SBB wordt gevolgd, waarbij het salaris – afhankelijk is van je ervaring- bij (40 uur) schaal 15 maximaal € 8.008,– op maandbasis. Het betreft een dienstverband van 0,9 fte/36 uur. Je start met een jaarcontract en bij wederzijds goedvinden wordt dat omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd.
Procedure
Het wervingstraject bestaat uit drie onderdelen waarbij je verschillende mensen uit de organisatie en het bestuur ontmoet.
1. Speeddates op 28 mei. Hierin maak jij in commissies kennis met diverse mensen uit de organisatie en het bestuur en zij maken vooral ook kennis met jou.
2. Slow op 11 juni. Hier is ruimte voor meer aandacht, diepgang en vraag en antwoord.
3. Show op 20 juni. Jij laat je toekomstige collega’s en het bestuur zien en ervaren wie je bent en hoe jij het stokje overneemt.
Na elke ronde maken we een keuze in kandidaten die verder gaan. Beoogd is de nieuwe directeur te laten starten in augustus/september 2024.
Geïnteresseerd
Wanneer deze functie je aanspreekt zien wij je reactie graag uiterlijk maandag 20 mei aanstaande tegemoet. Dat kan door onderaan bij ‘solliciteer direct’ je cv en motivatie te uploaden. Voor vragen kun je contact opnemen met Helga Bijker (06-2269 8599) en Martine van der Velpen (06- 5060 3351).
Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd om online een Quinn-managementrollenmeting te maken.