Over de organisatie
Almeerse Scholen Groep (ASG)
Samen kleur geven aan goed onderwijs
De Almeerse Scholen Groep (ASG) is het onderwijsbestuur van 8 middelbare scholen, 38 basisscholen en 2 scholen voor speciaal basisonderwijs in Almere. ASG is met 2.250 medewerkers en 21.000 leerlingen de grootste werkgever van Flevoland.
Samen kleur geven aan goed onderwijs voor ieder kind tussen de 4 en 18 jaar is onze missie, de kern waar het bij ons om draait. Ieder kind is anders, leert anders en ontwikkelt zich op een eigen manier. Door onze kwaliteit en diversiteit kunnen wij kinderen de school bieden die bij hem of haar past.
De organisatie van ASG is volop in beweging. Ingegeven door maatschappelijke ontwikkelingen en trends, heeft ASG de afgelopen jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt op het gebied van kwaliteit. De ambities en kaders van ASG zijn terug te vinden in Koers 26. De missie van ASG is: Samen bouwen aan het onderwijs van morgen.
Functie
Directeur Servicebureau
Het doel van het Servicebureau is het leveren van service en expertise aan de scholen en het College van Bestuur. Het Servicebureau ontzorgt, faciliteert en adviseert. Het Servicebureau (ongeveer 65 fte) is verdeeld in vier expertiseteams, te weten team Onderwijs, Personeel & Ontwikkeling, team Administratie & Beheer, team Informatiemanagement, Planning & Control en team Onderwijsfaciliteiten, ICT & Communicatie. Het Managementteam bestaat uit een compacte staforganisatie van vier teamleiders, aangestuurd door de directeur Servicebureau. Binnen het Servicebureau bieden serviceteams integraal diensten aan alle scholen en het College van Bestuur.
Na een periode van ontwikkeling ligt er een fundament van waaruit nu verder gebouwd kan worden aan een toekomstbestendige organisatie. Voor de directeur ligt er de opgave om het integraal denken en handelen te laten leven voor de scholen. Duidelijke dienstverlening, heldere afspraken, logische processen. Een gewaardeerd Servicebureau dat gezien en gevraagd wordt, waar het heel prettig werken is en je elkaar versterkt en vasthoudt. Dat vraagt een optimale samenwerking binnen het bureau en natuurlijk ook met de scholen, het CvB, Concern Control en het Bestuursbureau. Dat kan met uitstekend leiderschap en heel goede verandervaardigheden.
Jij durft te investeren in relaties voor een toekomstbestendige organisatie waarin medewerkers graag willen werken en de toegevoegde waarde van het Servicebureau vol uitdragen. Jij hebt oog voor de positie en meerwaarde van de medewerkers, stimuleert verantwoordelijkheid en creëert een lerende organisatie. Weet dat het niet in een keer gaat en zorgt voor een gezond klimaat waarin mensen durven ontdekken en aanspreekbaar zijn op hun taken.
Als Directeur Servicebureau ben je eindverantwoordelijk voor de aansturing van het Servicebureau. Samen met de leden van het MT stuur je op de professionalisering van het Servicebureau en op het bereiken van de strategische en operationele doelstellingen van de organisatie. Je bent zelf budgethouder voor het Servicebureau. Je speelt een proactieve rol in beleidsontwikkeling en besluitvorming, je onderscheidt hoofdlijnen en stelt prioriteiten waar nodig. Voor de experts ben je een stevige inhoudelijke sparringpartner. Je adviseert het CvB en je werkt intensief samen met de bestuurssecretaris, de concerncontroller en de directieraden PO/VO. Je voert formeel en informeel overleg met de MR van het bureau. Je vertegenwoordig ASG soms ook extern en haalt buiten naar binnen en stimuleert anderen om actief deel te nemen aan diverse netwerken om zo de zichtbaarheid van ASG in de omgeving te vergroten (stad, regio, landelijk).
Profiel
Verbindende versneller en vragende sparringpartner
Verbindende versneller
Jij kunt als geen ander een team in versnelling krijgen zonder de ander te verliezen. Een visie neerzetten en overbrengen waar je medewerkers echt zin in krijgen om samen te realiseren. Jij snapt dat het Servicebureau leeft door de beleving van de scholen. Hoe beter het Servicebureau, hoe beter het onderwijs. Die integraliteit van denken en handelen past bij jou. Verbinding met de leerling, verbinding met de leerkracht en docent, verbinding met de schoolleiding. Het hoort allemaal bij elkaar en in dat complex voel jij je thuis en kun jij de versnelling brengen. Processen slimmer inrichten, rollen vervlechten of soms juist niet, denken vanuit waar je wil zijn en niet vanwaar je vandaan komt. Handelen in mogelijkheden.
Vragende sparringpartner
Met goede vragen zit jij bij iedereen aan tafel, je medewerkers en je stakeholders. Wat maakt ons onderwijs beter en hoe dragen wij daar aan bij? Wat doen wij goed wat kan beter? Wat doe jij goed en wat kan jij beter? In een echt lerende organisatie hou jij van leren en ontwikkelen. Ben je zelf kwetsbaar, kun je genieten en laten genieten van succes en daag jij jezelf uit. Dat nodigt de ander uit om mee te doen. Jij kunt die sfeer creëren. Dat maakt je voor de schooldirecties een fijne sparringpartner en voor jouw team een prettige leider. Voor het CvB een volwassen partner die de complexiteit snapt en daar doorheen de kern kan zien, de essentie mee voelt en daar richting aan kan geven.
Jij beschikt over een goede dosis kennis en ervaring in een complexe dienstenorganisatie. Je hebt al veranderingen mogen leiden en veel geleerd. Je hebt ervaring met procesinrichting en programmamanagement. Je voelt je thuis in de thema’s van het Servicebureau (Onderwijs, Personeel & Ontwikkeling, Administratie & Beheer, Informatiemanagement, Planning & Control en Onderwijsfaciliteiten, ICT & Communicatie). Wij denken aan een wo opleiding of werk- en denkniveau.
Aanbod
Prachtige maatschappelijke rol voor een inspirerende serviceondernemer
Een prachtige functie in een uitdagende organisatie. Maatschappelijk betekenisvol! Uitstekende voorwaarden met een inschaling in salarisschaal 15, maximaal € 7.922,- per maand (onderhandelingen CAO 2023 lopen nog). Goede secundaire arbeidsvoorwaarden waaronder een eindejaarsuitkering en een ruime verlofregeling (ruim 50 vakantiedagen, alle schoolvakanties vrij).
Procedure
Eerst onbevangen ontmoeten en dan kiezen
Het wervingstraject zal bestaan uit drie onderdelen waarbij je verschillende mensen uit de organisatie zult ontmoeten.
Speeddates op dinsdag 26 september. Hierin maak jij in drie korte gesprekken met kleine commissies kennis met diverse mensen uit de organisatie en zij maken onbevangen kennis met vooral jouw persoonlijkheid omdat zij jouw gegevens pas kort van te voren krijgen.
Slow op maandag 16 oktober. Hier is ruimte voor meer aandacht en diepgang, vraag en antwoord.
Show op woensdag 18 oktober. Jij laat je toekomstige collega’s zien en ervaren wie je bent en hoe jij de visie en de verandering realiseert met een eigen casus uit jouw ervaring.
Na elke ronde maken we een keuze in kandidaten die verder gaan.
De bedoeling is om de procedure voor eind oktober 2023 af te ronden.
Geïnteresseerd
Nieuwsgierig?
Ben jij geïnteresseerd en nieuwsgierig geworden? Dan zien we graag jouw reactie tegemoet. Dat kan door uiterlijk 17 september 2023 onderaan bij “solliciteer direct” jouw cv en motivatie te uploaden. Deze vacature is in behandeling bij Johannes Arets (06-1026 0480). Natuurlijk is Johannes bereikbaar voor nadere informatie.
Aan kandidaten die worden uitgenodigd voor de speeddates wordt gevraagd om online de Quinn-managementrollenmeting in te vullen.