Finance Manager voor Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU)

Daadkrachtige strateeg
Let op: De wervingstermijn voor deze vacature is verstreken! Reageren is niet meer mogelijk.
Klik hier voor ons actuele vacature-overzicht

Over de organisatie

Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU)

De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. De KNWU is er voor iedereen met een wielerdroom. Onze why: ‘We maken iedere fietser continue beter’. Hoe groot of klein je doel ook is. De Alpe d’Huez met vrienden, je eerste wedstrijd bij de club, kampioen worden bij de profs of eindelijk weer blessure vrij sporten. Als je wilt dat je ambitie werkelijkheid wordt, hoef je in ieder geval niet zelf het wiel uit te vinden. Want met bijna 100 jaar ervaring, de wil om te winnen en alle kennis van nu ben je bij de KNWU aan het juiste adres. Met de beste coaches, opleidingen, verenigingen, selecties en wedstrijden. Dit betekent dat we elke dag werken aan programma’s, producten en diensten die hieraan bijdragen. We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om te verbeteren en vernieuwen en werken voor de mooiste sport die er is.

Voor de KNWU zijn we op zoek naar een Finance Manager! Zijn cijfers helemaal jouw ding? Heb jij zin om samen de volgende stappen te zetten in de optimalisatie van de financiële processen bij de KNWU? Heb je ervaring met AFAS?

Functie

Finance Manager

Als Finance Manager stuur je de afdeling Financiën aan. Vanuit je primaire verantwoordelijkheid voor een gezonde financiële huishouding sla je de brug naar de optimalisatie van de organisatie als geheel, de ledenadministratie en de daarbij behorende contributiestructuur, en naar het vergroten van de efficiëntie van interne werkprocessen en procedures. Je geeft leiding aan twee medewerkers.

Je maakt daarnaast deel uit van het management team dat de strategische koers ontwikkelt en hieraan uitvoering geeft. Je rapporteert aan de directeur bestuurder. Daarnaast heb je contact met de penningmeester over het te voeren en gerealiseerde financiële beleid. Vanaf juni 2023 komt de penningmeester in een toezichthoudende rol.

Je bent in staat om met diverse stakeholders te schakelen en krijgt energie van het ondersteunen van managers en budgethouders vanuit jouw vakgebied. Je helpt hen actief met  financiële data en kaders. Je hebt een belangrijke rol in de organisatie en in staat (on)gevraagd advies te geven aan de verschillende onderdelen van de KNWU.  Ook initieer en manage je de uitvoering van organisatieveranderingen, ondersteund door business cases.

Communicatief Vooruitkijken Extravert Structureren Authentiek Hands-on Proactief Eigenaarschap Daadkrachtig Vasthoudend Professioneel

Profiel

De KNWU is een organisatie in verandering. In het najaarscongres van november 2021 zijn de eerste stappen gezet naar een nieuwe structuur & strategie met het beleidsplan ‘KNWU 2028: Vitaal, Relevant & Inspirerend.’ De Finance Manager speelt, samen met het management team, nadrukkelijk een rol in deze transitie. We zoeken een ervaren professional die intern, bestuurlijk en extern toegevoegde waarde biedt in de F&C cyclus.

Je bent ervaren met het opstellen van de begroting, rapportages en jaarrekening. Je werkt graag met data, kunt werken met subsidiestromen en zorgt dat het klopt zodat de KNWU vooruit kan kijken. Je draagt zorg voor up to date financiële rapportages en je richt je op een meerjarige investering- en liquiditeitsbegroting.  Je onderzoekt de kostenstructuur en zorgt voor inzicht en overzicht. Je bent ook hands-on. Je zorgt voor eigenaarschap bij de budgethouders en je stuurt op een strakke controle en beheersing van de kosten.

Je bent betrokken bij nieuwe verdienmodellen, Je bent ondernemend en inventief hierin. Je bent flexibel. Je werkt in de sport en met vrijwilligers, waardoor werken buiten kantoortijden voor kan komen.

Je taken

 • Het door ontwikkelen van het financiële & fiscale beleid.
 • Optimaliseren van financiële processen, focus op controle en beheersing kosten.
 • Regie voeren in het proces van de totstandkoming van de begroting en jaarrekening.
 • Het opstellen en toelichten van diverse rapportages.
 • Voorbereiden van de verantwoording voor de ledenraad.
 • Aanvragen en verantwoorden van subsidies, o.a. bij NOC*NSF.
 • Signaleren van financiële, fiscale en bedrijfsvoeringrisico’s.
 • Mede ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en structuren.
 • Optimaliseren van de ledenadministratie, contributiestructuur en kantoorautomatisering.
 • Aansturen en coachen van de medewerkers op de afdeling.
 • Bijdragen aan de strategie- en beleidsontwikkeling van de KNWU.

Wat neem je mee?

 • HBO/ WO werk- en denkniveau en een bedrijfseconomische achtergrond.
 • Goede fiscale kennis (BTW, LB, IB47 en sociale wetgeving).
 • Affiniteit met IT en kantoorautomatisering. Recente ervaring met AFAS is een must!
 • Je hebt circa 5 jaar relevante werkervaring.
 • Je bent professioneel, positief en energiek en oplossingsgericht.
 • Je bent communicatief vaardig en sensitief.
 • Goede analytische vaardigheden en in staat de vertaalslag te maken naar doelstellingen.
 • Operationele, tactische en strategische vaardigheden.
 • Authentiek, kritisch, initiatiefrijk en flexibel.
 • Affiniteit met de wielersport is geen must maar wel leuk (met name voor jezelf).

Aanbod

Een hele leuke baan in het hart van de wielersport voor een toekomstgerichte professional die de transitie van de KNWU mede vorm geeft vanuit de cijfers. Het betreft een functie van 32-38 uur per week met goede arbeidsvoorwaarden en salariëring in schaal 12 conform de CAO sport.

Procedure

De procedure wordt begeleid door K+V. Het start met het insturen van je CV en motivatie en een eerste kennismaking bij K+V. Bij geschiktheid volgen gesprekken bij de KNWU op Papendal.

Geïnteresseerd

Ben je geïnteresseerd in deze functie? We vragen je snel, uiterlijk 16 februari te reageren door bij “solliciteer direct” je CV en motivatie te uploaden, voor 16 februari aanstaande.
Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Roel Roelfzema (06 43873326). Roel begeleidt deze opdracht.

Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd een online persoonlijk profielmeting te maken.

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.