Over de organisatie
Biga Groep bv
Biga Groep is een social enterprise en onderneemt met een maatschappelijke missie. Biga Groep begeleidt mensen die niet zelfstandig een plek kunnen vinden of houden op de arbeidsmarkt, naar een betaalde baan. Zij vallen bijvoorbeeld onder de Participatiewet, hebben een SW-dienstverband of zijn cliënt van het UWV. Ongeveer 500 mensen zijn in dienst en werken bij werkgevers in de regio of bij Biga zelf. Biga staat voor ‘Buitengewoon in Gepaste Arbeid’.
Naast het uitgangspunt een optimale maatschappelijke impact maken, kenmerkt de Biga Groep als BV zich door ambitie op het gebied van financiën, professionalisering van de dienstverlening en spelen bedrijfseconomische belangen een prominente rol. De vijf aandeelhoudende gemeenten (De Bilt, Zeist, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede) brengen ook belangen in de organisatie, zowel als eigenaar en als opdrachtgever. Voor de komende jaren is een groei ambitie uitgesproken om een relevante bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van arbeid in relatie tot inclusie. De organisatie staat altijd open voor samenwerkingen om mooie oplossingen te vinden. Het toezicht van deze betekenisvolle organisatie is ondergebracht bij de Raad van Commissarissen.
De Raad van Commissarissen richt zich dus enerzijds op de realisering van de maatschappelijke functie en doelstellingen en anderzijds op de realisering van organisatiedoelstellingen op strategisch en beleidsmatig niveau. De noodzakelijke doorontwikkeling van sociaal werkbedrijf naar een modern, trots werk- en ontwikkelbedrijf is in volle gang!
Functie
Lid Raad van Commissarissen
Samenstelling van de Raad van Commissarissen (RvC)
De RvC bestaat uit drie leden. Eén is beoogd voorzitter, het andere lid heeft een verlengde zittingstermijn en treedt over ruim twee jaar af. Beide leden kiezen het derde lid met complementaire competenties, zodat de RvC weer voltallig is en zich kan focussen op de toekomst.
De RvC heeft de volgende taken:
- Toezichthouden op het beleid van het bestuur, de directeur- bestuurder en op de gang van zaken van de onderneming.
- Gevraagd en ongevraagd adviseren van de directie en van de AVA.
- De rol innemen als klankbord en kritische sparringpartner van de directeur bestuurder.
- Goedkeuren van de begroting, de jaarrekening en andere besluiten.
- Vervullen van de werkgeversrol van de directeur-bestuurder.
Externe marktontwikkelingen:
Afgelopen jaar heeft de RvC zich laten adviseren door een adviesbureau, ingegeven door veranderingen in het sociaal maatschappelijk werkveld. De organisatie ontvangt minder subsidies vanwege de Participatiewet (sinds 2015), en het aantal SW-medewerkers neemt af. Daarnaast is er een lagere instroom van nieuwe medewerkers en bestaat een grotere behoefte aan ontwikkeling van medewerkers. Het mag duidelijk zijn dat genoemde punten impact hebben op de bedrijfsvoering en inkomsten van Biga Groep. Het goede nieuws is dat Biga Groep financiële reserves heeft, en daarom tijdens deze overgangsperiode nog goed uit de voeten komt met de aanwezige middelen.
Korte en langere termijn opgaven waarop toezicht gehouden moet worden:
- Behoud en doorontwikkeling van de huidige organisatie met een compact en slagvaardig MT dat elkaar goed weet te vinden.
- Elk individu heeft zijn of haar eigen ontwikkeling en Biga Groep zal hierin als organisatie maatwerk bieden.
- Het onderhouden van goede werkrelaties met de vijf aandeelhoudende gemeenten.
- Met een meer commerciële pet op, kijken naar de afspraken met de bestaande klanten en keuzes maken: wat doen we wel en wat doen we niet? Hoe gaan we het als organisatie beter doen. Hoe geven we meer sturing aan de invulling van afspraken en hoe kunnen we scherper aan de wind zeilen.
- Toewerken naar een modern Werk- en Ontwikkelbedrijf van de toekomst en daar hoort ook bij het aantrekken van andere doelgroepen: nieuw werk met goede marges.
- Verdere regionale samenwerkingen opzetten met bijvoorbeeld gemeenten, scholen, het UWV, met ondernemers en de sociale dienst.
- Investeren in circulariteit en innovatie.
- Goed werkgeverschap als leidend principe voor nu en de toekomst.
Ontwikkelingen RvC:
De directeur-bestuurder gaat de komende periode een ultrabelangrijke fase in. Met de genoemde opgaven is er nut en noodzaak voor de RvC om een meer strategische positie in te nemen, zodat er goed en onafhankelijk toezicht wordt gehouden. Het is een goed moment om samen als RvC stil te staan bij wat de eigen rol moet zijn. Hoe de positie wordt ingenomen – goed om dit in gezamenlijkheid vorm te gaan geven. De RvC laat zich hierin begeleiden en laat zich klaarstomen voor de toekomst. Vanuit een onafhankelijke RvC met twee externe leden, dus nog één uit de aandeelhoudende gemeenten. En waarbij de governance standaarden ten aanzien van goed bestuur en toezicht zijn doorontwikkeld.
Profiel
Balanceren tussen afstand en nabijheid
De RvC is betrokken en begrijpt dat de organisatie gebaat is bij goed ondernemerschap om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen continueren.
Algemene kenmerken van een lid RvC:
- Heeft aantoonbare affiniteit met de doelgroep en een brede maatschappelijke belangstelling en betrokkenheid.
- Heeft ervaring op het gebied van bestuur van een onderneming en/of toezicht daarop, bij voorkeur in combinatie met het samenwerken met een AVA.
- Steunt de bewegingsvrijheid van de directeur-bestuurder enerzijds en is anderzijds in staat advies en constructief en kritisch tegengeluid te bieden.
- Houdt afstand en kan het stapje terugzetten om het geheel te overzien en balanceert hierin tussen afstand en nabijheid.
- Heeft oog voor de menselijke kant, hecht een groot belang aan kwaliteit, zowel op het terrein van de interne organisatie als op het terrein van de externe dienstverlening.
- Heeft voldoende tijd beschikbaar.
- Heeft begrip voor de overgangsperiode naar een meer onafhankelijk toezicht en begrijpt het samenspel tussen de AVA, RvC, en de directeur-bestuurder.
Op persoonlijk niveau
- Een prettige persoonlijkheid die werkt vanuit teamgeest, proactief, die goed kan luisteren, open en eerlijk, zelf-reflectief.
- Strategisch kunnen denken.
- In aanpak overtuigend, inspirerend, ondernemend, zakelijk. Die zichzelf durft te laten zien.
- Een bedrijfskundig profiel en bij voorkeur in het bezit van een regionaal netwerk dat verband houdt met de werkvelden van Biga Groep BV.
Aanbod
Mooie kans bij een RvC in ontwikkeling
De kans om op een uitgelezen moment bij een RvC in ontwikkeling te starten. Biga Groep is een impactvolle en inclusieve organisatie. De benoemingstermijn is voor 4 jaar en kan eenmaal verlengd worden. De tijdsbesteding is gemiddeld 1 à 2 dagen per maand (vijf RvC vergaderingen per jaar, twee vergaderingen van de AVA per jaar). De vacatievergoeding bedraagt € 5.000, – per jaar.
Procedure
De selectiecommissie bestaat uit twee leden van de RvC en de aandeelhouder. De directeur-bestuurder neemt deel aan het proces als adviseur.
In de laatste twee weken van augustus worden preselectie gesprekken gevoerd bij K+V (of digitaal).
Er zijn twee rondes met de opdrachtgever: de eerste is op 4 september in de ochtend, dit zijn korte kennismakingsgesprekken met twee commissies van 20 minuten.
In de tweede ronde op 18 september spreek je uitgebreid met de twee leden RvC, de directeur-bestuurder en de aandeelhouder.
Benoeming door de aandeelhouders is gepland eind september en de startdatum is per direct.
Geïnteresseerd
Wil jij een bijdrage leveren aan deze inclusieve organisatie?
Wil jij je kennis, persoonlijkheid en je regionale netwerk inzetten en heb jij de kwaliteiten voor deze mooie positie? Zie jij jezelf terug in de omschrijving en heb je zin om een mooie bijdrage te leveren? Reageer uiterlijk 18 augustus door bij solliciteer direct je cv en motivatie te uploaden.
Voor vragen kun je contact opnemen met Micha van Aart (06-46390312) die deze procedure begeleidt. Ze is i.v.m. vakantie niet aanwezig van 25 juli – 9 augustus.
Aan kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd om een online Quinn managementrollen meting in te vullen.