Manager Mens & Organisatie voor BrabantZorg

Verandermanager en strategisch adviseur
Let op: De wervingstermijn voor deze vacature is verstreken! Reageren is niet meer mogelijk.
Klik hier voor ons actuele vacature-overzicht

Over de organisatie

BrabantZorg

BrabantZorg behoort tot de grotere instellingen in de ouderenzorg en biedt elke dag vanuit 34 locaties ondersteuning, welzijn, zorg en wonen op maat aan zo’n 6.000 cliënten in de vier regio Oss, Uden, Meierijstad en Den Bosch. Elke dag zo fijn mogelijk, dat is wat BrabantZorg drijft. De organisatie ondersteunt cliënten bij het verbeteren of zo veel mogelijk behouden van hun eigen leven, samen met de mensen zelf en hun naasten. In de zorg wordt gekeken wat iemand nog zelf kan en daar worden deskundigheid en aandacht aan toegevoegd.

Om dit mogelijk te maken heeft BrabantZorg gebouwd aan een stevig organisatie fundament. De afdeling Ondersteuning & Advies richt zich op het ontzorgen van de medewerkers in het primaire proces zodat zij al hun tijd en energie kunnen besteden aan hun eigen werk. Zij ontwikkelt zich als gedegen adviespartner voor het management van de vier regio’s en de Raad van Bestuur.

De organisatie wordt collegiaal geleid door drie bestuurders. Naast de inbreng van ieders expertise, is dit team als geheel eindverantwoordelijk. Dit principe van gedeeld leiderschap geldt op dezelfde wijze voor het regiomanagement en de drie managers Ondersteuning & Advies, met respectievelijk de specialisaties Financiën, Mens & Organisatie en ICT. De functie van Manager Ondersteuning & Advies, specialisatie Mens & Organisatie (hierna Manager Mens & Organisatie) is op dit moment ad interim ingevuld, ter overbrugging naar de vaste invulling.

Functie

Manager Mens & Organisatie

“De wereld om ons heen is in constante beweging. Verschillende trends en ontwikkelingen zijn van invloed op BrabantZorg. De groep ouderen vormt een steeds groter aandeel van de Nederlandse samenleving en de gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger. De zorgcomplexiteit en -vraag is daardoor al jaren aan het toenemen en het is niet houdbaar om deze op de traditionele wijze vorm te blijven geven. Ouderen hebben tevens de behoefte om hun zelfstandigheid te behouden en van betekenis te zijn en blijven. De rol van informele zorg wordt steeds belangrijker en vraagt om een professionele aanpak vanuit de organisatie. Daarnaast is er een toenemend personeelstekort in de zorg. Er is door deze ontwikkelingen sprake van een snel toenemende zorgkloof. Dit vraagt om maximale integrale samenwerking op alle in- en externe fronten en toepassing van sociale en technologische innovaties. Maar bovenal modern werkgeverschap om BrabantZorg medewerkers van alle generaties bekwaam, vitaal en gezond te houden binnen al deze ontwikkelingen, zodat zij het prettig vinden om binnen onze organisatie te blijven of te komen werken.” (Vincent Schouten, lid Raad van Bestuur, portefeuillehouder Mens & Organisatie)

De Manager Mens & Organisatie geeft leiding aan de afdelingen Recruitment (9 medewerkers), Advies (21 medewerkers) en de Academie (24 medewerkers), in totaal 54 medewerkers. De drie afdelingen staan elk onder leiding van een afdelingsmanager. Deze structuur van de afdeling is recent zo ingevuld, waarbij het plan bestaat om de regionale flexteams nog te integreren met de afdeling Recruitment.

De Manager Mens & Organisatie is verantwoordelijk voor de advisering en ondersteuning van de Raad van Bestuur, het regiomanagement en de ondersteunende diensten op alle aspecten van het strategisch/tactisch HR-beleid als hoeksteen in de ontwikkeling van de organisatie. Hij/zij heeft daarbij enerzijds een verbindende en stimulerende rol om de HR-afdelingen en -afdelingsmanagers in positie en hun kracht te zetten en is anderzijds overkoepelend om de implementatie van de HR-strategie te borgen. De Manager Mens & Organisatie vertegenwoordigt de organisatie bij de opleidingsinstituten en in diverse HR-overleggen en -verbanden met collega VVT-instellingen in de regio.

Het lijnmanagement is verantwoordelijk voor HR, waarbij zij wordt ondersteund door deskundige HR-professionals. Voor de Manager Mens & Organisatie ligt hier de opdracht om de HR-afdelingen toe te laten groeien naar een volwaardige interne dienstverlener op gebied van personele-, inzetbaarheids- en ontwikkelvraagstukken. Voor de komende jaren zijn de volgende programmalijnen gedefinieerd:

 • Aandacht en waardering: passende aandacht en waardering aan collega’s van BrabantZorg geven om hun werkplezier en betrokkenheid te vergroten. Onderwerpen die hieronder vallen zijn o.a.: behoud collega’s, medezeggenschap, warm welkom, zingeving, professionele ruimte, meten van tevredenheid, goede (primaire en secundaire) arbeidsvoorwaarden, toekomstgericht functiegebouw en loongebouw, ontwikkelbudget, diversiteit en inclusie, etc.
 • Arbeidsmarkt: BrabantZorg streeft naar een onderscheidend werkgeverschap waardoor voldoende collega’s met een hart voor de zorg worden aangetrokken. Onderwerpen die hieronder vallen zijn o.a.: werkgeversmerk versterken, ‘wij gaan op zoek naar de functie die bij je past’, vergroten flexibiliteit, vergroten contracturen, samenwerken in de regio, etc.
 • Vitaliteit: Collega’s van BrabantZorg zijn vitaal. Onderwerpen die hieronder vallen zijn o.a.: bewustwording, balans werk en privé, gezond roosteren, oog voor elkaar hebben, hersteltijd, rollen en functies, preventief verzuimbeleid, duurzame inzetbaarheid, oog voor jong en oud, etc.
 • Ontwikkelen: Je kunt je continue ontwikkelen binnen een prettig leerklimaat. Onderwerpen die hieronder vallen zijn o.a.: zo veel mogelijk collega’s opleiden, continu leren, innovatieve leertrajecten, maatwerktrajecten, werken aan een fijn leerklimaat, loopbaanpaden, loopbaancoaching, talentontwikkeling, leiderschapsontwikkeling, wendbaarheid vergroten, inspelen op de toekomst, etc.
 • Basis op orde: De basis is op orde waardoor de collega’s klantgericht en efficiënt ondersteund worden. Onderwerpen die hieronder vallen zijn o.a.: goede informatievoorziening en vindbaarheid, digitale self service, persoonlijke ondersteuning waar nodig, zaken gaan in 1 keer goed, etc.

Deze programmalijnen worden ondersteund met voortdurende aandacht voor de stimulering van eigenaarschap en zelfstandigheid. De HR-afdelingen hebben de ambitie om daarin voorbeeld te zijn.

Procesgericht Inventief Onafhankelijk Communicatief

Profiel

Wij zijn op zoek naar een ervaren manager, die niet rekent op een gespreid bedje en de drive voelt om op basis van de al ingezette herstructurering bij te dragen aan de verdere professionalisering van een grote organisatie met een belangrijke maatschappelijke missie. Ervaring in de branche kan bij gelijke geschiktheid relevant zijn, maar geldt niet als voorwaarde om aan de procedure deel te nemen. Uiteraard wordt wel affiniteit met de (ouderen)zorg gevraagd.

Deze functie vraagt het vermogen om in het brede HR-domein zowel creatief, koersvast als pragmatisch te zijn. De Manager Mens & Organisatie is een strateeg maar staat tevens stevig in de praktijk en is in staat om tal van tactische/operationele vraagstukken met inzet van de HR-medewerkers op te lossen. 

Wij zoeken voor deze functie de volgende kandidaat:

 • Afgeronde academische opleiding, in een richting die relevant is voor de functie, aangevuld met managementopleiding en leiderschapsontwikkeling;
 • Ruime ervaring als strategische HR-Manager in een complexe professionele profit of non-profit organisatie met affiniteit voor de vraagstukken waarmee personeel in de zorg te maken heeft;
 • Senior leidinggevende ervaring aan/met groot HR-team;
 • Heldere visie op HR-beleid, organisatieontwikkeling en management development;
 • Aansprekende resultaten behaald in/met grote veranderprocessen;
 • Ervaring in medezeggenschapsprocessen en overleg met vakbonden.

Verdere persoonlijke kenmerken:

 • Goed ontwikkeld gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en tegengestelde belangen; diplomatiek en organisatiesensitief;
 • Effectieve communicatieve en sociale vaardigheden op alle niveaus;
 • Netwerker en verbinder, onderhandelingsvaardig;
 • Daadkrachtig, durft standpunten in te nemen, overtuigend en besluitvaardig;
 • Een betrouwbare partner; combineert een beleidsmatige visie met implementatievermogen en voortgangscontrole;
 • Is ambitieus en inspireert medewerkers om hun potentieel te benutten.

Aanbod

Ben jij toe aan een volgende stap? En wil jij deze stap zetten bij een organisatie die er toe doet? Dan heeft BrabantZorg voor jou een uitdagende functie in een gedreven en ambitieuze organisatie.

Bij wederzijds enthousiasme biedt BrabantZorg verder:

 • Een fulltime arbeidsovereenkomst met prima secundaire voorwaarden;
 • Een salaris tot maximaal € 8.815,44 bruto per maand bij een 36-urige werkweek, FWG 75, CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT);
 • Vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering van 8,33%;
 • Verantwoordelijk en zinvol werk in een enthousiast team;
 • Ontwikkelingsmogelijkheden en mogelijkheid tot thuiswerken.

Procedure

De procedure wordt begeleid door K+V en is erop gericht om de benoeming in de maand september 2023 af te ronden. Je start met een gesprek met K+V voor een kennismaking naar aanleiding van je kandidatuur. Hierna volgen gesprekken bij BrabantZorg, waarvan de exacte data zo spoedig mogelijk volgen. Voor de benoembare kandidaat worden referenties ingewonnen. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Geïnteresseerd

Ben jij geïnteresseerd en nieuwsgierig? Dan zien we graag jouw reactie tegemoet. Dat kan door uiterlijk maandag 11 september 2023 te reageren door bij “solliciteer direct” je cv en motivatie te uploaden. Voor vragen kun je contact opnemen met de heer Emile Douma (06-1045 2989).

Aan kandidaten die worden uitgenodigd voor een gesprek wordt gevraagd om online de Quinn-managementrollenmeting in te vullen.

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.