Over de organisatie
Aurora Onderwijsgroep
Vrijheid, relatie en diversiteit
Op onze basisscholen en onze scholen voor voortgezet onderwijs werken wij samen, onder de naam Aurora Onderwijsgroep, aan zo goed mogelijk onderwijs voor ieder kind. Op onze scholen is ieder kind en iedere medewerker welkom, ongeacht achtergrond of geloof en met alle talenten, interesses en (eigen)aardigheden. Onze identiteit is gebouwd op de volgende drie pijlers: vrijheid, relatie en diversiteit. Deze drie kernbegrippen zijn het kompas voor onze wijze van (samen)werken. Vrijheid betekent dat iedereen zichzelf mag zijn in een vertrouwde omgeving. Vanuit de relatie werken en leren we in verbinding met elkaar en onze omgeving. Diversiteit staat voor een basis van gelijkwaardigheid en het gesprek voeren over verschillen, anders kijken, tolerantie en respect. Hier klopt het!
Waar gaan we voor
Goed onderwijs en gelijke kansen voor íeder kind van 2-18 jaar. Dat is waar het uiteindelijk om gaat en waar we ons elke dag vol voor inzetten. ‘Wat merkt onze leerling hiervan’ is de vraag die we onszelf doorlopend stellen. Samen inspireren we, bieden we kansen en dagen we uit, op fijne en veilige scholen, waar elk kind welkom is. We sluiten niet uit op basis van geloof en afkomst.
Bij ons leer je jezelf kennen en oog hebben voor een ander. De relatie met het kind (pedagogiek) gaat voor het leren uit (didactiek). Een goede, pedagogische omgeving en onderlinge relatie zijn onmisbaar om tot leren te kunnen komen. We staan achter, naast en soms ook voor onze leerlingen om hen goed op de toekomst voor te bereiden!
Waar staan we voor
Wij verbinden verschillende waarden, culturen en achtergronden met elkaar. Op basis van gelijkwaardigheid voeren wij het gesprek over de verschillen tussen mensen. Dit is onze kracht en onze trots. We zijn ambitieus en bieden toekomstbewust onderwijs in een veilige, respectvolle omgeving, gericht op de brede ontwikkeling van al onze leerlingen en met de hoogst haalbare opbrengsten. We onderzoeken steeds hoe wij het beste onderwijs voor onze leerlingen kunnen realiseren, waarbij maatwerk zorgt voor onderwijs dat goed aansluit. We nemen de tijd om met aandacht naar elkaar te luisteren en we zijn transparant over onze intenties. We zijn betrokken bij en nieuwsgierig naar ieder kind; naar drijfveren, talenten en mogelijkheden.
Wederzijds vertrouwen speelt daarbij een belangrijke rol. Betrokkenheid komt niet alleen tot uitdrukking in betrokken zijn bij en aandacht hebben voor elkaar, maar ook in je betrokken en verantwoordelijk voelen voor je eigen leer- en ontwikkelproces en je daarop laten aanspreken.
Dat geldt voor iedereen in onze organisatie. Onze medewerkers zijn inspirerend, ondernemend, wereldgericht en vernieuwend. Ons onderwijs is toegewijd aan de toekomst van onze leerlingen. Hier klopt het!
De besturingsfilosofie
Aurora Onderwijsgroep is een transparante organisatie, waar besluitvorming plaatsvindt in openheid en gezamenlijk overleg tussen bestuur en directeuren. Eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor het onderwijs zijn zoveel mogelijk belegd op de scholen. Het bestuur stimuleert een cultuur van samenwerking, reflectie en continue verbetering en is daarin zelf een inspirerend voorbeeld. Medewerkers worden aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling en bij te dragen aan de gemeenschappelijke ambities van Aurora Onderwijsgroep. De sturingsfilosofie biedt ruimte voor verschillen, zowel in schoolprofielen als in het ontwikkelingstempo van scholen.
Functie
Twee leden Raad van Toezicht
Het klopt! Dat geldt ook voor bestuur en toezicht
Vrijheid, relatie en diversiteit geldt dus ook voor het bestuur en toezicht. Natuurlijk vormen duidelijke bestuurlijke verhoudingen de basis. In dit kader zijn binnen Aurora Onderwijsgroep bestuur en toezicht gescheiden in rol en verantwoordelijkheid (two-tier-model). De Raad van Toezicht houdt intern toezicht op het College van Bestuur. Het CvB bestuurt de instelling. De RvT ziet erop toe dat het CvB dit goed doet in vrijheid én in relatie. De RvT houdt afstand tot de dagelijkse praktijk op de instelling en richt zich op de strategische onderwerpen, de hoofdlijnen van het beleid en de essentiële prestatie-indicatoren. De RvT werkt proactief. De RvT bepaalt haar eigen agenda en prioriteiten (toetsingskader en agenda), rekening houdend met de behoeften en mogelijkheden van het CvB en de organisatie. De RvT levert door haar niveau, kennis, ervaring, contacten en optreden een essentiële bijdrage. De werkwijze van de RvT is gestoeld op dezelfde uitgangspunten van Aurora. Ook voor de RvT geldt dat reflectie en ontwikkeling belangrijke aspecten zijn die expliciet aan de orde komen.
De RvT bestaat nu uit vijf leden. Een lid wordt benoemd op bindende voordracht uit de medezeggenschapsorganen van de drie stichtingen. De RvT werkt met commissies, maar leden zijn integraal verantwoordelijk en besluiten worden door de hele RvT genomen. De twee nieuw gezochte leden zouden moeten beschikken over een algemeen financieel/risicomanagement profiel en/of een onderwijs profiel. De achtergrond zou ook een meer ondernemende achtergrond mogen zijn met regionale binding. Voor Aurora zijn in ieder geval kennis van en/of ervaring met één of meer voor de onderwijsorganisatie relevante invalshoeken van belang:
- financiën en risicomanagement
- bedrijfsleven, organisatieontwikkeling, bedrijfsvoering, marketing
- HRM en medezeggenschap
- onderwijs, jeugdzorg, kwaliteitszorg, positie van ouders en leerlingen
- openbaar bestuur, bestuurlijke dynamiek
De RvT als geheel moet deze invalshoeken zoveel mogelijk afdekken. Voor de samenstelling als geheel zijn verder de volgende aspecten van belang: diversiteit, herkenbaarheid voor de belangrijkste stakeholders, binding met de regio, leden zijn complementair aan elkaar en het team is evenwichtig samengesteld in termen van teamrollen.
De komende opgaven voor Aurora liggen vooral op de versterking van de onderlinge samenwerking, de versterking van de professionele leergemeenschap, onderwijskwaliteit, het innovatief vermogen vergroten en de organisatiekwaliteit verder uitbouwen. De doorlopende leerlijnen van kinderopvang, primair onderwijs en voortgezet onderwijs versterken door een betere onderlinge afstemming te realiseren. Ook sterker worden door één organisatie en een integraal stafbureau. Extern zijn de thema’s de regionale samenwerking, aantrekkelijk werkgeverschap en inclusie. Daarnaast zijn bedrijfsvoering en huisvesting stevige dossiers en is er aandacht nodig voor de positieversterking (PR).
Profiel
NIEUWSGIERIGE VAKKUNDIGE SAMENWERKERS
Nieuwsgierig
Je stelt de goede vraag en de vraag erachter. Je onderzoekt en laat anderen onderzoeken. Maakt daarmee plannen scherper en daagt uit om te doen. Het best mogelijke onderwijs vraagt om toezicht dat het innovatief ondernemen snapt en ook de spanning begrijpt en laat opzoeken. Dan niet zelf doen, maar de anderen uitdagen het beste uit elkaar te halen. Omdenken, out of the box, het goede gesprek, je helpt mee om dat te zoeken.
Vakkundig
Je bent een vakmens en brengt jouw vakkennis in het toezicht. Dat koppel je wel aan het geheel van het onderwijs en de maatschappelijke uitdagingen van het onderwijs. Je vergroot zo de deskundigheid van iedereen. Je bent betrokken en gecommitteerd aan het openbaar onderwijs en je hebt eerder aantoonbaar in maatschappelijke rollen in werk of als vrijwilliger meegewerkt. De pijlers van Aurora; vrijheid, relatie en diversiteit passen jou uitstekend.
Samenwerker
Je bent een teamspeler, samenwerker en voor het CvB en voor je mede-raadsleden een echte sparringpartner. Je werkt, denkt, handelt vanuit samen en voelt verbinding op de thema’s vrijheid, relatie en diversiteit. In de scherpte om het beter te maken, houd je altijd de verbinding en je snapt dat jouw rol ook bescheiden is. Je voelt je thuis in een team waar alles gedeeld kan worden.
Je hebt daarnaast dus een algemeen financieel/risicomanagement profiel en/of een onderwijsprofiel. Jouw achtergrond zou ook een meer ondernemende achtergrond mogen zijn en een regionale binding wordt op prijs gesteld.
Aanbod
TOEZICHT MET IMPACT
Ben jij de nieuwsgierige vakkundige samenwerker? Heb jij een financieel/risicomanagement en/of een onderwijs profiel? Dan nodigen we jou graag uit te reageren. Er wordt gekeken naar toegevoegde waarde. Er wordt gezocht naar een goede, brede diversiteit binnen de Raad van Toezicht. Er is een vergaderfrequentie van ongeveer 10 keer per jaar (RvT en commissies).
Procedure
EERST ONTMOETEN EN DAN VERDIEPEN
Het wervingstraject zal bestaan uit twee onderdelen waarbij je verschillende mensen uit de organisatie zult ontmoeten en nader kennis zult maken met de leden van de Raad van Toezicht.
We starten met korte ontmoetingen op woensdag 4 december in de avond. Hierin maak je in twee korte gesprekken, in kleine commissies kennis met de organisatie. De mensen uit de organisatie maken kennis met jou als persoon. Is er een goede eerste ontmoeting dan volgt een langere tweede ontmoeting op maandag 9 december in de avond. Hierin ga je in gesprek met de leden van de RvT en is er ruimte voor meer aandacht, diepgang en inhoud met je toekomstige collega’s. Het streven is om in december tot een benoeming te komen.
Geïnteresseerd
WIL JIJ EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN ONDERWIJSGROEP AURORA?
Gezien het ontstaan van twee vacatures tegelijkertijd wordt nadrukkelijk gekeken naar aanvulling en toegevoegde waarde. Hierdoor kan de RvT Aurora Onderwijsgroep helpen groeien en haar ambities waar maken, ieder vanuit haar eigen rol. Herken je jezelf in de gevraagde rol en ben je geïnteresseerd? Reageer dan snel maar uiterlijk 25 november 2024 door bij “solliciteer direct” jouw cv en motivatie te uploaden.
Voor vragen kun je natuurlijk contact opnemen met Johannes Arets 06-1026 0480 die deze procedure vanuit K+V begeleidt.
Aan kandidaten die worden uitgenodigd voor de gesprekken wordt gevraagd om online de Quinn-managementrollenmeting in te vullen.