Maatschappelijk betrokken sparringpartners; Sensitief, vernieuwend en dialooggericht
Organisatie – Zorggroep Charim is een regionale ouderenzorgorganisatie in de regio’s Veenendaal en Zeist. In en vanuit vijftien locaties zetten 1.700 medewerkers en 1.300 vrijwilligers zich in om de naam van Charim – Hebreeuws voor ‘toewijding’ – dagelijks in praktijk te brengen voor ca. 1.400 cliënten. Charim biedt een breed palet aan zorg; van welzijnsactiviteiten tot hospicezorg. Door het grote aanbod is er binnen Charim altijd een juiste plek voor ieder individu. De omzet bedroeg in 2019 ruim 83 mio.
Visie en missie – Ieder mens heeft dromen en verlangens. Zorggroep Charim wil deze voor ouderen helpen realiseren, met toegewijde zorg- en dienstverlening. Ontstaan vanuit de plaatselijke kerken en gemeenten, geworteld in de lokale samenleving en verbonden met het christelijk geloof biedt Charim zorg voor lichaam, geest én ziel; totaalzorg. Zorg die verder gaat en onderscheidend is. Cliënten ervaren bij Charim veel aandacht voor zingevings- en levensvragen, christelijke feestdagen en activiteiten. En ook alle ruimte om zichzelf te zijn. Want bij Charim is iedereen welkom!
Met de kernwaarden Toegewijd, Samen en Professioneel geeft Charim aan hoe zij werken aan het realiseren van de missie: Leven doe je samen. Voor de komende jaren is dit uitgewerkt in het Strategisch Plan: Samen voor elkaar (Strategisch Beleidsplan 2018-2021).
Voor uitgebreide informatie over Charim: zie Jaardocument 2019 en site.
Governance
Raad van Toezicht – Charim werkt met het RvT-model en kent een éénhoofdige Raad van Bestuur. De RvT bestaat uit vijf leden, die elkaar aanvullen in kennis, ervaring, persoonlijkheid en achtergrond. Eind dit jaar komen twee posities vacant door statutair aftreden van twee leden.
De RvT bespreekt en toetst op onafhankelijke en onderzoekende wijze de belangenafweging in strategische keuzen, het (toekomstige) beleid, de kwaliteit van zorg, de (financiële) continuïteit en de maatschappelijk prestaties. De RvT vindt het belangrijk om in verbinding met stakeholders het toezicht in te vullen. Naast reguliere vergaderingen wordt deelgenomen aan thema- en beleids-bijeenkomsten en worden werkbezoeken afgelegd. RvT-leden kunnen zo ook ervaren hoe de zorg en de organisatie daarvan bedoeld en beleefd wordt; vanuit cliënt én vanuit de medewerker.
De manier waarop bestuur en toezicht zich gezamenlijk en afzonderlijk verhouden tot de besturing, voldoet aan de Zorgbrede Governancecode. Het vinden van de juiste invulling en balans is contextgevoelig en daarom bewust regelmatig onderwerp van verkenning en gesprek.
Bestuur en toezicht – Met de komst van een nieuwe voorzitter en lid begin 2020 en de beoogde toetreding van twee toezichthouders per 2021, ondergaat de samenstelling van de Raad van Toezicht in korte tijd bijna een volledige vernieuwing. De relatie en wisselwerking tussen bestuur en toezicht krijgt daarmee een nieuwe impuls en vraagt een hernieuwd evenwicht.
In aanloop naar de ontwikkeling van een gemeenschappelijke visie op toezicht heeft de RvT in een studiedag de eigen waarden en contouren verkend. Vastgesteld is dat het gaat om het realiseren van maatschappelijke ambitie en doelstellingen. Dit onderstreept het belang van stakeholders en voedt het intensiveren van externe contacten in de regio en het verder verkennen van samenwerking in ketens en netwerken. De beoogde bijdrage wordt daarbij niet beperkt tot eigen doelgroepen, maar gericht op de gehele regio.
In de vertaalslag naar werkwijze wil de RvT het accent leggen op toetsing vooraf. Strategische oriëntaties, beleidsrichtingen en concrete voorstellen worden onderzocht en gewogen op hun maatschappelijke bijdrage en meerwaarde; direct of via de samenwerking met partners in en rond zorg. Door een open en onderzoekende dialoog dient helder te worden op welke wijze en in welke mate de onderliggende bedoeling bediend wordt en hoe voorgenomen beleid en keuzes dat legitimeren. De beweging naar de voorkant van beleid stuwt de interesse voor intenties en handelingsperspectieven onder keuzes en acties. Het prikkelt ook het willen begrijpen van waaruit resultaten en uitkomsten tot stand komen. Inzicht in context en onderstromen vraagt verdiepende gesprekken met aandacht voor processen en verhalen en belangstelling voor intenties, effecten en betekenis.
Eenzelfde verschuiving is zichtbaar op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Toenemende aandacht voor de leefwereld van de cliënt die verder gaat dan alleen zorg, waardeert relatie boven regels en vestigt de aandacht op de rol en ruimte van professionals. Een ontwikkeling die in termen van sturing en control nieuwe en eigen dilemma’s genereert, door de recente coronacrisis bevestigd en scherp geïllustreerd. De RvT is zich daarvan bewust en vertrouwt op dialoog, openheid en het delen van verhalen als bakens om koers te houden, zowel in de werkorganisatie als in de relatie bestuur en toezicht.
Maatschappelijk betrokken, zakelijk, hart-voor-zorg, innovatie, bedrijfskundig, outside-the-box, vernieuwend, snapkracht, onderzoekend, christelijke waarden, ontwikkelgericht, sensitief, belangstellend, dialoog gericht
Aan de leden van de Raad worden verschillende functie-eisen gesteld: algemene en specifieke kwalificaties per portefeuille.
Algemene profieleisen
Specifieke profieleisen portefeuille maatschappelijk ondernemerschap
Specifieke profieleisen portefeuille strategische zorgbeleid en samenwerking
De RvT-leden krijgen een vergoeding voor hun werkzaamheden, die past binnen de normen van de NVTZ en in lijn met de Zorgbrede Governance Code.
De procedure is gericht op benoeming met ingang van 2021. De oriënterende gespreksronde bij K+V staat gepland tussen 4 en 14 oktober, gesprekken met de selectiecommissie staan op 21 en 28 oktober aanstaande (vanaf 16.00 uur). Benoembare kandidaten hebben op 5 of 6 november een adviesgesprek met de Bestuurder en met een commissie met daarin vertegenwoordigers van CCR, OR, Participantenraad en VVAR. Besluitvorming en benoeming vindt plaats in de RvT-vergadering van 10 november.
Ben je gekwalificeerd en geïnteresseerd in deze functie? Dan verzoeken we je snel te reageren door bij “solliciteer direct” je cv en motivatie te uploaden. Je kunt reageren tot en met 4 oktober 2020. Je kunt inhoudelijke vragen stellen aan Chris Boven, associé (06-1074 3267). Hij begeleidt deze opdracht.
Wij verzoeken je jouw voorkeur voor een van de portefeuilles te benoemen in jouw motivatiebrief.
Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd een online persoonlijk profielmeting te maken.
Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.