Wellicht heb je twee weken geleden het artikel “Waarom een interim manager worden in economisch goede tijd?”, van mijn collega Helga Bijker gelezen. Een rake column waarin zij een aantal redenen uiteenzet om interim manager te worden. Als eerste reden stipt ze onafhankelijkheid aan. Vrij kunnen zijn in je opdrachtkeuze en werkplek, geven veel interim managers inderdaad een gevoel van onafhankelijkheid. Niet gek dat een aanzienlijk deel van de interimmers dit als reden noemt om te gaan “interimmen.” Maar ik wil een tegengeluid bieden. In mijn optiek is onafhankelijk zijn in je werk helemaal niet iets wat is voorbehouden aan de interim-wereld. Met een vast-dienstverband ben je prima instaat om hele onafhankelijke keuzes te maken. Maar om dat te kunnen zien, moet je meer denken als een interim manager.
Onafhankelijk tot op zekere hoogte
Zelf kunnen kiezen of je een opdracht aanneemt en zelf kunnen bepalen wanneer je wegloopt. Dat klinkt als vrijheid in optima forma. Voor veel interim managers is dit dé reden om het interimschap na te streven. Maar na verloop van tijd begint er bij een grote groep interimmers iets te knagen. Het gevoel dat je na verloop van tijd ergens weg moet. Het terugkerende afscheid moeten nemen van een werkplek en van je collega’s breekt sommige interimmers op. Het zelden tot nooit zien van het resultaat van een project waar jij je ziel en zaligheid in hebt gelegd. Ook het feit dat je constant voor hetzelfde type opdrachten wordt gevraagd, kan afstompen. Heb je op deze manier niet een plafond in je eigen ontwikkeling gecreëerd? Misschien kom je er zelfs achter dat dit type van “vrijheid” helemaal niet bij je past.
Leer van de interim manager, denk onafhankelijk
Daarom is het mijn stelling dat het opzoeken van onafhankelijkheid niet hoeft te betekenen dat je dan maar interim manager moet worden. Laat je niet een hoek in drukken wanneer het niet bij je past. Een interim-dienstverband kán een middel zijn om je vrijheid te vergroten, maar je moet rekening houden met het volledige plaatje. Ga bij jezelf na: waarom maak ik deze keuze?
Desondanks is het najagen van onafhankelijkheid een zeer gezonde mindset. Zit je op het moment in een vaste baan, dan adviseer ik je om onafhankelijkheid in je huidige functie of een andere vaste baan na te streven. Zoek niet per se het zijpad van het interimmen op, maar bepaal zelf de route van je carrière-pad.
Dat doe je door in jezelf te investeren. Door de dingen te doen waarin je excelleert en dit te doen op een plek die je in staat stelt om te excelleren. Haalt je werkomgeving niet het maximale uit jouw potentie, dan wordt het tijd om met elkaar om tafel te gaan zitten of uiteindelijk zelfs om te besluiten dat je je heil elders gaat zoeken.
Keuze-onafhankelijkheid zal ontstaan wanneer je jezelf focust op je persoonlijke ontwikkeling. Waar ben je goed in en word je gelukkig van? Door je te concentreren op je sterke punten, kom je in de positie dat niemand om je heen kan en je je onafhankelijk kan gaan gedragen. Creëer hiermee zelf speling om keuzes te kunnen maken. Met dat in het achterhoofd nemen wij ook van iedere sollicitant een profielmeting af. Wij analyseren voorafgaande een sollicitatiegesprek waar jouw kracht ligt en waar je minder goed in bent. Hierbij krijg je ook altijd een eerlijk advies mee op het gebied van carrièreplanning. Misschien zit je al op de juiste plek, maar zie je het niet. Of misschien schat je je kracht niet op waarde in.
Kort samenvattend: laat je contractvorm niet je werkplezier bepalen.