Hoe kom ik van het papier af?

28 maart 2023

“Nu ik bekend ben bij K+V, wat gaan jullie concreet voor mij doen?” Deze vraag krijg ik met regelmaat -in de afgelopen 15 jaar dat ik bij K+V werk- na een kennismakingsgesprek met een kandidaat. Voor ons biedt een kennismaking een eerste opening om met elkaar in contact te blijven. Zo weet je bij wie je terecht kan met je vragen over een lopende procedure. Maar daarnaast zijn wij er ook als sparringpartner, adviseur en klankbord in alle stadia van je carrière. Zie de ontmoeting als het startpunt van een relatie, als een gelegenheid om van het papier af te komen.

Het gaat om mensen

Ontmoeten is essentieel in ons vak. We hechten er veel waarde aan. Er zijn vele contactmomenten in een lopende procedure, maar daarbuiten kun je ook met ons kennismaken. Wij bieden nu de mogelijkheid voor een online kennismaking met één van onze adviseurs. Op een moment dat het jou uitkomt. En op het moment dat er tijd is gereserveerd in bijvoorbeeld mijn agenda.

En dat vind ik mooi. Zoals ik al aangaf, zie ik de ontmoeting als het startpunt van een relatie. En een relatie heb je niet van de ene op de andere dag. Dat groeit. Na de eerste ontmoeting weet je wél hoe je met elkaar in contact moet komen. Uiteindelijk gaat het om het initiatief van twee kanten.

Je weet elkaar te vinden, bijvoorbeeld als je informatie wilt hebben over een opdracht of vacature . Of wanneer je wilt peilen of een bepaalde carrièrestap bij je past. Ik zeg altijd: “als ik niet gebeld zou willen worden, dan zet ik mijn telefoonnummer niet in een vacaturetekst.” Mijn collega’s kunnen deze opmerking van mij inmiddels wel uittekenen. Toch verbaast het mij hoe weinig mensen gebruikmaken van deze mogelijkheid. Dan zie ik een sollicitatiebrief voorbijkomen van iemand die eigenlijk niet past op een functie, die we soms kennen en dan denk ik: “had toch even gebeld…”

Loopbaanadvies

Deze ontmoetingen bieden de gelegenheid om te sparren en om advies in te winnen. Zo spreek ik veel mensen die een stap in hun loopbaan willen zetten. Bijvoorbeeld wanneer je van een vast dienstverband aan de slag wil gaan als zzp’er. Dan probeer ik uit te leggen wat het betekent om zzp’er te zijn. Ik leg de positieve kant uit met veel vrijheid en mooie uitdagingen, maar ook de schaduwzijde, je hebt mentale en financiële rust nodig. Daarnaast doe je vaak hetzelfde type opdrachten in hetzelfde type functie (in een andere omgeving). Dit geldt overigens lang niet voor iedereen, maar vaak wel. Dat moet je leuk vinden en dat moet bij je passen. En soms ook bij het thuisfront!

En ik geef advies over het cv en hoe je dit kunt ombouwen om je kwaliteiten het best aan het licht te brengen, bijvoorbeeld om te laten zien dat je ervaring hebt met werken in opdracht. Hoe breng je dat op papier over? Dat is niet altijd  eenvoudig, maar we helpen je graag op weg door je cv te ‘kantelen’ : wat was de opgave en welke doelen heb je bereikt? En het is geen keus voor je hele loopbaan.

In het geven van loopbaanadvies kunnen wij je ondersteunen. Dat doen wij dit jaar -in ons 35-jarig bestaan- ook in de vorm van events en workshops. Zo organiseren we op 17 april a.s. een workshop over bewust netwerkgedrag en effectief netwerken. Waarin onder meer de verschillen in netwerkgedrag van mannen en vrouwen worden belicht en welke invloed je manier van netwerken heeft op het verloop van je loopbaan. Mocht je meer willen weten of willen deelnemen aan deze workshop, gegeven door dr. Jeanne Martens, klik dan hier.

Niet op papier, zie mij hier!

Om stappen te zetten in je loopbaan moet je manieren vinden om van het papier te spatten en dat betekent niet allerlei gadgets en/of alles op 1 A4. Maak duidelijk wie je bent en wat je toevoegt. Een gesprek is een eerste stap. Mij kun je in ieder geval altijd bellen!

Helga Bijker

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.