Afscheid Michiel van Wessem bij K+V: “Een vacature biedt een kans voor een ontwikkelingsimpuls”

23 december 2020

Wellicht heb je het vorige week op onze website of via onze nieuwsbrief gelezen: in 2021 ga ik K+V verlaten. Eerst nog de lopende procedures afronden en daarna ga ik mijn hoeveelheid vrije tijd enigszins verruimen (lees: ik ga met pensioen). Dit is een fase in mijn leven waarin ik wat meer terugblik dan voor mij gebruikelijk. Je denkt na over bijvoorbeeld je drijfveren en motivatie. Waarom vind ik de wereld van werving en selectie, interim management en executive search zo interessant?

Dat komt vanuit mijn overtuiging dat iedere vacature een kans op ontwikkeling biedt. Vers bloed kan een impuls geven aan zowel de organisatie als de nieuwe werknemer. Ook mijn vertrek biedt K+V én mijn opvolger (Micha van Aart) de kans om een volgende ontwikkelingsstap te zetten.

Zoek naar nieuwe impulsen

Het bekende gezegde luidt: “stilstand is achteruitgang.” Toch kiezen organisaties, veelal intuïtief, voor stilstand in de zoektocht naar een nieuwe collega. Er gaat een collega weg en de vervanger moet eigenlijk precies zo zijn als de voorganger. Dit spreekt men niet hardop uit, maar is toch wat wij merken in de vele gesprekken die we hebben met organisaties. Als je kiest voor stilstand, dan blijft alles zoals het was. Een keuze voor veiligheid en dat wat je al kent. Jammer, want dit kan ook een moment zijn om een stap voorwaarts te zetten.

Daarom heb ik het altijd boeiend gevonden om met organisaties mee te denken. Wat moet er de komende tijd gebeuren? Wat zijn voor jullie de belangrijkste opgaven en uitdagingen? En wat voor type manager, adviseur of directeur past daarbij? Samen met een organisatie zoeken we in het voortraject van een procedure naar antwoorden op deze vragen. Dat doen we bijvoorbeeld in workshopvorm met alle stakeholders. Mijn collega Helga Bijker schreef daar onlangs een leuk artikel over (Van voortraject tot vacaturetekst: een kijkje achter de schermen bij K+V).

Op deze manier heb je met name oog voor het ontwikkelingsvraagstuk. Het leuke is dat je daardoor onconventionele samenwerkingen ziet ontstaan. Samenwerkingen die zowel kandidaat als organisatie verder helpen in hun ontwikkeling.

Persoonlijk voorbeeld: werving en selectie bij K+V

Dat een openstaande vacature een ontwikkelingskans kan bieden voor zowel organisatie als individu, daar ben ik zelf een illustratief voorbeeld van.

In de jaren negentig raakte ik in contact met Ed van Venrooy. Voor de liefhebbers van K+V-triviant: Ed van Venrooy is naast Geurt van der Kerk de oprichter van K+V (en dus de V van K+V). Het K+V van die tijd was een organisatieadviesbureau uit Arnhem (overigens nog steeds actief onder de naam K Plus V). Het bureau was op dat moment helemaal niet gespecialiseerd in werving en selectie-vraagstukken, dat terwijl opdrachtgevers wel degelijk behoefte hadden aan ondersteuning bij de invulling van functies.

Er lag dus een duidelijke behoefte bij de organisatie: het professionaliseren van de werving en selectietak. En duidelijk was dat die expertise van buitenaf moest komen om dit te realiseren. Van Venrooy kende mij en wist dat ik enige ervaring had in de wereld van werving en selectie. Hij vroeg of ik kon helpen bij het professionaliseren en structureren van de werving en selectietak bij K+V. Uiteindelijk is hieruit, samen met de toen al bestaande Interim management-tak, een zelfstandige organisatie voortgekomen, namelijk K+V in Veenendaal.

Op dat moment was ik de nieuwe kracht die een impuls kon geven aan een organisatie. Ik bracht expertise mee die er intern niet was. Gelijktijdig gaf deze nieuwe uitdaging mij de kans om mijzelf te ontwikkelen als professional en om mijn ambities waar te maken. Dat heeft mij bij de rest van mijn carrière geholpen. Een carrière die mij via allerlei wegen uiteindelijk weer terugbracht bij K+V als partner Publiek.

Terug naar het heden

Nu ontstaat eenzelfde situatie, maar ben ik niet meer het leidend voorwerp. Hooguit het ‘scheidend voorwerp.’ Nu ik vertrek als partner Publiek bij K+V, biedt dat de organisatie en mijn opvolger Micha van Aart de gelegenheid om de ambities bij te stellen. Met Micha haalt K+V iemand binnen met nieuwe kwaliteiten en eigen ambities. Vorige week introduceerde ze zichzelf al kort: Verschuivingen bij K+V in 2021: nieuwe en vertrekkende partners

Zij is een ervaren intermediair met veel ervaring in de profitsector, niet zo zeer in het publieke domein. Toch merk je duidelijk haar interesse in deze tak van sport. Ik denk dat het juist goed is om iemand met een andere achtergrond binnen de sector Publiek actief te laten zijn. Haar inzichten, netwerk en expertise zal het team scherp houden en verder helpen. Ik ben zeer benieuwd, en verwacht dat zowel Micha als K+V een mooie toekomst tegemoet gaan. Net als ik met iets meer vrije tijd.

Michiel van Wessem

Partner K+V

Deel bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.