‘Het mooiste wat je kunt worden, ben je zelf’

13 april 2017

Veel assessments en profielmetingen zijn gericht op het selecteren van de beste kandidaat voor de functie. Terwijl het belangrijker is de meest passende kandidaat te kiezen. Lastig, omdat kandidaten vaak zelf niet eens weten waar ze goed in zijn. Ze doen van alles, maar of dat nou is wat ze echt willen? Terwijl de kans op succes groter wordt als je weet waar van nature je kracht zit. Loesje zei het ooit al op een poster: ‘Het mooiste wat je kunt worden, ben je zelf.’

Als kind stelden we ons geen enkele vraag en deden we wat onze psyche ons ingaf. Deze natuurlijke energie blijft altijd verbonden met onze talenten. Maar hoe kom je achter die drijfveren, die gaandeweg verborgen raken? Helemaal met de wetenschap dat maximaal tien procent van ons gedrag bewust is en negentig procent onbewust.
Zelf herken ik mijn drijfveren in het kleine kind van vroeger: aandacht en compassie voor anderen, organiseren, ervaringen delen, van gedachten wisselen en vooral recht doen aan dat wat er echt is. Natuurlijk kun je onderweg in het leven regelmatig iets kwijtraken. Gelukkig heb ik in mijn huidige activiteiten mijn drijfveren volop teruggevonden.

Een kijkje onder water

Het liefst zou je bij mensen even ‘onder water willen kijken’, zoals in de begintijd van de computer. Toen had Wordperfect een knop waarmee het ‘onderwaterscherm’ werd opgeroepen. Voor mij is het psychologisch meetinstrument ODC – Odin Development Compass – zo’n knop. In vijftien minuten kijk je hiermee in het onderbewuste van mensen. Zelf was ik, na mijn eigen ODC-test, compleet verrast en geïntrigeerd. Mijn gedragsbeschrijving en bijpassende verklaringen klopten zo overduidelijk, dat ik meteen allerlei mogelijkheden zag de test in mijn werk te gebruiken. Ruim vier jaar verder hebben we veel ervaring met de ODC opgedaan en de test op verschillende gebieden toegepast. En elke dag weer worden onze verwachtingen waargemaakt en vaak zelfs overtroffen, vooral bij de kandidaten zelf.

Voorbij het CV kijken

Van familie achtergrond, verborgen talenten tot belangrijke keuzes in het leven; het meetinstrument maakt het mogelijk voorbij het CV te kijken. Je ziet de mens achter de kandidaat. Ook komen aangeleerde kwaliteiten uit de test naar voren. Eigenschappen die gaandeweg eigen zijn gemaakt, maar niet van nature bij de persoon passen. Sommige mensen hebben deze kenmerken zo geoefend, dat het hun vak is geworden. Zo hebben lang niet alle bestuurders van nature bestuurlijke of leiderschapskwaliteiten. Ze vervullen niettemin met ambitie die rol, alleen kost het leidinggeven hun veel energie en maakt het hun kwetsbaar.

Mensen laten worden wie ze zijn

Als je plezier hebt in wat je doet, is dat zichtbaar. Bij K+V hebben we deze maand de grens van zesduizend ODC-metingen gepasseerd. En met plezier! Bij elke ODC uitkomst kijk ik met name hoe ver mensen zijn in het ontwikkelen van hun potentieel vermogen en in welk mate ze kunnen reflecteren op hun eigen gedrag. In hoeverre kent men zichzelf? Dat is ook meteen mijn drive: mensen te laten worden wie ze zijn. Daarom is ODC een mooie onderlegger voor een echt persoonlijk gesprek; over keuzes, schaduwkanten en verborgen talenten. De meeste deelnemers ervaren de uitkomst als een cadeautje. ODC geeft diepgang aan in hun gedrag, waardoor ze zichzelf beter gaan begrijpen. Tegelijkertijd helpt het met te gaan doen waar ze echt goed in zijn, of goed in kunnen worden. Zo zetten ze weloverwogen een volgende stap in hun ontwikkeling. Daarom is ODC van meerwaarde, niet alleen voor kandidaten, maar ook voor opdrachtgevers.

Chris Boven is ODC-expert en o.a. werkzaam bij K+V; het interim- en werving & selectiebureau voor levende organisaties en werkende kandidaten in zorg, overheid, onderwijs en management.

Chris Boven

Samenwerkingspartner

Deel bericht:

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin
Delen op email

Kracht van de mens  De sterkste match  Oog voor verschillen
Ander perspectief  Nieuwe mogelijkheden  Altijd maatschappelijk betrokken

Wij geloven in de kracht van mensen. Organisaties zijn er voor mensen en wij zorgen ervoor dat de sterkste match wordt gemaakt. Door uit te gaan van verscheidenheid en oog te hebben voor verschillen die een organisatie mooier en beter maken. Onze adviseurs zijn ook verschillende mensen. Door een ander perspectief te bieden, creëer je nieuwe mogelijkheden en invalshoeken. Wij kunnen dat als geen ander.